Туристическият бранш написа Закон за фонд за гарантиране на пътуванията

15.09.2020 | 15:15
по статията работи: econ.bg
С него ще отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, тъй като в условията на криза се оказа, че механизмът не работи
Туристическият бранш написа Закон за фонд за гарантиране на пътуванията
Снимка: под лиценза на creative commons

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е готова с проект на Закон за фонд за гарантиране на пътуванията и предстои да бъде внесен в Министерството на туризма. Това заяви за TravelNews Даниела Стоева, председател на организацията. С него ще отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, тъй като в условията на криза се оказа, че механизмът не работи. С настъпването на световната пандемия от COVID-19, голяма част от застрахователите прекратиха полиците на агенциите.

„Базираме се изцяло на датски модел на гаранционен фонд, който е най-добре функциониращият в ЕС и е оценен като такъв от Европейската асоциация на туроператорите ECTAA“, каза Стоева. АБТТА работи по закона от началото на годината, преди COVID-19 вследствие на фалирането на големия европейски туроператор „Томас Кук“. Основен двигател по разработването на проекта е Димитър Попов, член на ръководството на организацията и управител на датския туроператор „Пенгуин травъл“.

TravelNews разполага с целия законопроект. Основната цел на Гаранционния фонд е защита на потребителите в случай на  неплатежоспособност на туристическа агенция. За разлика от сегашната застраховка, чието покритие е в рамките на застрахователния праг, Фондът ще осигурява 100% покритие на щетите на потребителя на пакетна туристическа услуга, подчерта Попов. Новата структура ще осигурява чартърен или друг транспорт за репатриране на туристите от дестинацията в рамките на 24 часа, докато застрахователят няма подобно задължение. Разходите за превоз се покриват от фондовата каса, а сумата впослествие се компенсира от банковата гаранция на изпадналия в несъстоятелност туроператор.

Обхват на покритието на фонда ще бъдат всички пакетни туристически услуги и свързани услуги, продавани директно към краен клиент/потребител, без значение дали това е част от изходящ, входящ туризъм или продажба на туристически пакети в трети страни и на клиенти от трети страни. Агентските продажби и съответно освобождаването на туристическата агенция от членство в ГФ става само при наличие на агентски договор, а  договорът към крайния клиент задължително съдържа информация за името на туроператора и номера на регистрация в ГФ.

По данни на браншовите организации, разходите на българските туроператори за застрахователни премии са в порядъка между 5 и 10 млн лв. годишно. Такава сума трябва да набере новият ГФ за своята дейност. При наличие на ГФ, разходите на туроператорите ще са свързани само с административната поддръжка на фонда - заплати, осигуровки, наеми и др. Вноските за покритие на тези административни разходи ще се базират на оборота от пакетни пътувания. Банковата гаранция може да бъде депозитна сметка, ценни книжа (гарантирани от държавата), учредена ипотека или застраховка.

При незадоволителни финансови резултати на туроператора, ГФ може да изисква увеличаване  размера на гаранцията, както и плаваща гаранция на месечна база, зависеща от акумулираните плащания от клиенти за бъдещи пътувания. Всички агенции ще трябва да представят в края на годината одитиран баланс и отчет към Фонда. За да изпълнява функциите си ГФ, ще разполага с фондова сметка. Размерът на наличността в сметката се определя от управлението на ГФ и се утвърждава от Министерството на туризма. В случай на несъстоятелност от страна на туроператор и невъзможност да прибере клиентите си от дестинация, ГФ ще организира и финансира репатрирането и всички останали разходи, свързани с това със средства от фондовата сметка, както и връща сумите на клиентите за предплатените пътувания или заплаща пренасочването им към друг туроператор с подобен продукт. „Дупката” във фондовата сметка след изплащане на всички обезщетения до 100% и разходите по репатриране ще се запълва с освободената банкова гаранция на туроператора. При един добре работещ ГФ, размерът на гаранцията би трябвало да е достатъчен за покриване на дефицита във фондовата сметка. В случай че гаранцията не се окаже достатъчна и след изплащане на обезщетенията пак остане „дупка”, то тя вече ще се допълва на солидарен принцип до изискуемия от закона минимум от всички членове на ГФ.

Фондът за гарантиране на пътуванията ще бъде юридическо лице на самостоятелна издръжка (частна самоуправляваща се институция) със седалище в София. Той е предназначен да оказва помощ на пътуващите. Ще предоставя помощ, когато пътник е договорил пакет или свързано пътуване с туропратор или туристически агент, предлагащ турстически услуги на чужд туроператор (търговец на дребно за чужд туроператор), който към момента на сключване на договора е регистриран във Фонда. Същото ще се отнася и когато пътникът е договорил туристическа услуга във връзка с въздушен транспорт с авиокомпания.

Фондът ще се управлява от Съвет на директорите, който ще се състои от един председател и седем членове. Съветът на директорите ще се назначава от министъра на туризма за три години.  Членовете могат да бъдат преизбирани без ограничение. Членовете на Съвета на директорите с изтекъл мандат продължават изпълнението на правомощията си до назначаването на нови такива. Председателят трябва да е независим от конкретни бизнес и организационни интереси. Един от членовете на Съвета трябва да е независим от конкретни бизнес и организационни интереси, като същевременно има икономическо образование и професионален опит в областта на счетоводството. Съставът на останалите шест членове се избира по следния начин:

1.двама се назначават по препоръка на доставчиците на пътувания и туроператори (търговци на дребно) за чуждестранни организатори, които са регистрирани във Фонда;

2. един се назначава по препоръка на доставчиците на въздушен транспорт

3. трима по препоръка на сдруженията на потребителите

Съветът на директорите ще заседава най-малко веднъж на три месеца. Заседанията са редовни, ако присъстват поне 5 негови членове. За всяко заседание се води протокол, който се подписва от всички присъстващи членове. Решенията се приемат с мнозинство повече от половината от всички негови членове. В случай на равенство на гласовете на Съвета при вземане на решение, председателят има решаващ глас. Министърът на туризма ще определя подробни правила относно прилагането на закона, включително плащане на вноски, изплащане на лихви и такси, свързани с просрочени плащания, одиторско утвърждаване на гаранцията и размера на задължение за вноска, регистрация във фонда, гаранции и помощта на фонда за пътуващите. По препоръка на фонда, министърът на туризма може да увеличи гаранцията, ако ценовите промени или промените в активите на фонда го налагат.   

В рамките на 6 месеца след края на календарната година, Съветът представя на министъра на туризма отчет за одита на Сметната палата за изминалата година с оперативен преглед на дейността на фонда. Уставът на фонда и правилникът за дейността се определят от Съвета и трябва да бъдат одобрени от министъра на туризма. Уставът трябва да съдържа разпоредби за разполагане на активите на фонда. Фондът е задължен да публикува електронни списъци на туроператори /доставчици на пътувания/ и туристически агенти на чуждестранни туроператори /търговци на дребно за чуждестранни организатори/, които изпълняват задълженията си по този закон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...