Турция увеличава инвестициите и експорта си към България и Румъния

08.04.2021 | 09:00
по статията работи: Econ.bg
Председателят на Турската асамблея на износителите (TİM) Гюле: Общият ни износ за двете страни достигна 6,5 милиарда долара
Турция увеличава инвестициите и експорта си към България и Румъния
Снимка: Асамблея на Турските износители

Председателят на Асамблеята на Турските износители, Исмаил Гюле, съобщи инвестициите на турски компании в България и Румъния, и увеличаването на износа към тези две страни, в речта си по време на Виртуална търговска делегация, проведена за България и Румъния.

Подчертавайки, че близките контакти в региона служат като мостове в отношенията с двете страни и допълнително укрепват единството на хармонията, Гюле каза:

"Бизнесмените от Турция имат 65 големи инвестиции в България. В страната работят над 3 000 турски компании. В Румъния има близо 18 000 турски компании. Девет от тези компании са сред 1000-та най-добри румънски компании. Годишният оборот на тези девет компании е над 1 милиард долара. И двете страни са "регионална база" за нашите компании. Износът ни за България се увеличи с 49% до 2,6 милиарда долара през 2020 г., от 1.8 милиарда долара през 2015 г. Нашият износ, който е бил $2.9 милиарда през 2015 г. за Румъния, се увеличи до $3.9 милиарда през 2020 година."

Турските износители са постигнали исторически успехи, като чупиха рекорди всеки месец въпреки коронавирусната пандемия, докато износът за България и Румъния също се увеличава през последните години. Асамблеята на турските износители (TİM), е единствената организация от 100 000 износители включваща 61 асоциации износители и 27 сектора, която организира програма за делегиране на Виртуална търговия за България и Румъния. Тя ще създаде възможности за ново сътрудничество и ръст на продажбите на компании-участници и ще увеличи износа в двете страни.

Председателят на TİM Исмаил Гюле и турският посланик в София Н.Пр. Айлин Секизкьок, Посланикът на Турция в Букурещ Фюзюн Арамаз, Генералният директор на външните представителства и международни събития на Министерството на търговията Мехмет Тан, откриха виртуалното събитие, което е организирано от TİM в координация с Министерството на търговията.


261336

"Двете страни (България и Румъния) са регионалните бази за нашите компании"

При откриването на Виртуалната Търговска Делегация, Гюле заяви, че през тази година ще бъде достигната експортната цел от 184 милиарда долара благодарение на опита и иновативните стъпки, добавяйки, че "Въпреки че населението на нашите съседи България и Румъния е 25 милиона, ние знаем, че тези страни предоставят достъп до широк пазар."

Цитирайки информация за турските инвестиции в Румъния и България, Гюле отбеляза:
Много градове на двете страни са по-близо до производствените центрове на страната ни като Истанбул, Текирдаг, Коджаели и Бурса, отколкото анадолските градове. Близките контакти в региона служат като мостове в отношенията с двете страни и допълнително укрепват единството на хармонията. Бизнесмените на страната ни имат 65 големи инвестиции в България.

В България работят над 3 000 турски компании. В Румъния има близо 18 000 турски компании. Девет от тях са сред 1 000-тa най-добри румънски компании. Годишният оборот на тези 9 компании е над 1 милиард долара. И двете страни са "регионална база" за нашите компании. Компаниите, произвеждащи в Румъния, получават възможност да изнасят на пазара на Европейския съюз без квоти.

Дълбоко вярвам, че сътрудничеството с двете страни ще продължи да се засилва през предстоящия период.

"Има значително увеличение на износа ни към двете страни"

Като отбеляза, че износът за Румъния и България се е увеличил значително през последните години, Исмаил Гюле добави: Износът ни за България се е увеличил с 49% до 2,6 милиарда долара през 2020 г. от 1,8 милиарда долара през 2015 г. През 2015 г. износът ни за Румъния възлиза на 2.9 милиарда долара, докато през 2020 г. е възлизал на 3.9 млрд. Виждаме, че суровините, химикалите и автомобилната промишленост се открояват във вноса на двете страни.

При износа ни за България, преобладава текстил с 321 милиона долара, химикали с 287 милиона долара, като желязо и цветни метали имат преднина с $282 милиона през 2020 г.

През 2020 г. секторите, в които нашият износ за България се е увеличил най-много, са бижута с 23,8 милиона долара (с ръст от 64%), полезни изкопаеми с 186.6 милиона долара (+63%), продукти от плодове и зеленчуци с 16,9 милиона долара (+56%) и сектора на пресните плодове и зеленчуци с 80.8 милиона долара (+18%). Що се отнася до готови дрехи, преработени храни и химикали, нашият експортен потенциал е много по-висок при износа ни за България.

"За Румъния, ние изнасяме предимно продукция от автомобилната промишленост“

Председателят на TİM Гюле заяви, че автомобилният сектор (696 милиона долара), стоманодобивния сектор (572 милиона долара), и секторът на химикалите (484 милиона долара) се класират на първите три позиции в спектъра на износа за Румъния.
"Нашите сектори с най-голям ръст на износа за Румъния са: Отбрана и авиация - $23.7 милиона (до 23-кратно увеличение), тютюн с $19.4 милиона (ръст от 74%), минно дело с $97.7 милиона (+ 42%), и пресни плодове и зеленчуци с $168.7 милиона (+35%).

Също така имаме голям потенциал за износ на готови дрехи, преработени храни и хартиени изделия."

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...