Търговията на дребно у нас се повишава с 2,4% за година

05.06.2014 | 14:30
по статията работи: Мария Добчева
Ръстът се дължи на хранителните стоки и горивата
Търговията на дребно у нас се повишава с 2,4% за година

Обемът на търговията на дребно в България се е свил с 0,2% за месец април спрямо предходния месец. Това става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо същия месец на миналата година обаче, показателят отчита повишение от 2,4%.

Размерът на търговията на дребно в еврозоната през април 2014 спрямо март 2014 е нараснал с 0,4%. Увеличението в Европейския съюз (ЕС) е 0,6%. В сравнение с миналата година за същия период индексът за продажби на дребно се е повишил с 2,4% в еврозоната и с 3,4% в Съюза.

Увеличението в обема на търговия на дребно в еврозоната спрямо предходния месец се дължи на ръста от общо 0,4% на "Храни, напитки и тютюн" и автомобилни горива, докато нехранителния сектор бележи спад от 0,1% спрямо предходния месец. В Европейския съюз нарасналият обем на търговията на дребно за периода март 2014 - април 2014 г. е причинен от 1,2% увеличение на "Храни, напитки и тютюн". Нехранителният сектор остава непроменен за изследвания период, а автомобилните горива се свиват с 1,0%.

Най-голямо понижение на търговията на дребно спрямо март има в Румъния (3,2%), Малта (2,6%), Германия и Португалия (и двете с по 0,9%). Най-голямо увеличение отчитат Латвия (2,5%), Великобритания (2,1%), Естония, Франция и Словения (и 3-те с по 1,4%).

Ръстът от 2,4% на продажбите на дребно в еврозоната спрямо миналата година се дължи на увеличението от 2,6% в нехранителния сектор, 2,1% ръст на "Храни, напитки и тютюн"и нарасналите с 1,4% автомобилни горива.В ЕС за една година нехранителният сектор бележи нарастване от 4% , търговията с храни, напитки и тютюн също се увеличава с 3,2%. За периода април 2013- април 2014 г. обема на автомобилните горива в общия размер на търговията на дребно е скочил с 0,6%.

Най-значителни увеличения на годишна база са отчетени в Латвия (10,5%), Естония (9,3%), Великобритания (8,4%) и Литва (8,0%). През периода април 2013- април 2014 г. единствено в Португалия търговията на дребно се е свила с 0,4%.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...