Търговията на дървесина през борсите премахвала "сивия" сектор*

29.02.2012 | 15:41
по статията работи: Ралица Стоянова
БСП настоява за спиране на търговията с дървесина на борсата
Търговията на дървесина през борсите премахвала "сивия" сектор*
Снимка: Булфото

Търговията на дървесина през стоковите борси ще премахне "сивия" сектор в бранша и ще помогне за прозрачно формиране на цените. Това заявиха директорите на шестте държавни горски предприятия на пресконференция.

Досегашната практика при продажбата на търг е частната фирма да купува дървата по 30 лв. за кубик, а след това да ги продава на средна цена от 65 лв. В 92% от случаите за тази разлика няма фактура. Така ежечасно се продуцира "сива"икономика и тази практика трябва да бъде пресечена, коментира инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие. Според него продажбите чрез Стоковата борса ще сложат ред в търговията с дървесина.

Начинът за определяне на цените за търговия с дървесина е един и същ, както за Стоковата борса, така и на търговете, организирани от горските предприятия. Крайната цена на дървесина вече зависи от региона, от това дали дървесината е на склад и е въпрос на наддававане при съответната открита процедура, каза инж. Ботьо Арабаджиев – директор на Южноцентрално държавно предприятие. Той посочи, че в неговия регион от 28 проведени тръжни процедури за дървесина, извън борсата, само в 7 от тях има завишение на цените. Инж. Миков припомни, че през 2008 г., по време на тройната коалиция, пак е имало продажба на борсата, но тогава се е търгувало само чрез една фирма, която е взела комисионна от 1% плюс 40% допълнително възнаграждение. Сега комисионната на шестте брокери е по 0.2%”.

Инж. Миков каза още, че от печалбата на горските предприятия за миналата година ще бъдат заделени около 12 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за изграждане на горски пътища и подобряване на съществуващата инфраструктура. Директорите на горските предприятия се обединиха около мнението, че ако в момента има дефицит на дървесина, то той е придизвикан от фирми, които умишлено бойкотират пазара. Фирмите, които действително работят, не са на площада, заяви Миков. Според него причина да се получи дефицит в дървата за огрев е времето, тъй като никой не е предвидил такава зима, включително и складовете.

Държавните горски стопанства трябва да имат възможност да назначават работници, които да могат да добиват на труднодостъпни и неатрактивни места, както и при извънредни ситуации, каза инж. Пейчо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие. Според него във всяко горско стопанство могат да се открият до десет работни места, които няма да пречат на частните фирми дърводобивни фирми.

Парламентарната група на „Коалиция за България“ даде седемдневен срок на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да отменени действащата наредба за търговията с дървесина. Това съобщи депутатът от левицата Димчо Михалевски в парламента.

От левицата настояват да се приеме алтернативната подготвена наредба, да се премахне търговията на дървесина през стоковата борса и определянето на стратегическите партньори.
 

"Докато това не стане, нашето искане за оставката на министъра остава валидна", заяви Михалевски. "Коалиция за България" иска да се създадат конкурентни условия за продажбата на дървесина и пазарът да определя цената. Михалевски съобщи, че по настояване на БСП вчера се е състояла работна среща на депутати с представители на браншовите организации на малките, средни и големи фирми, които добиват и преработват дървесина. По думите му постигнато е съгласие спешно да се промени наредбата.

Той посочи, че повече от шест месеца е била подготвяна наредба с участието на всички заинтересовани страни, но по неясни причини вместо нея е приета лобистка наредба, която създава корупционни условия за търговията с дървесина и предизвиква протести.

Такъв се проведе днес пред Народното събрание. Служители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми настояваха за спиране на продажбата на дървесината чрез борсата. По думите им промените в Закона за горите убиват малкия и средния бизнес.

Сред исканията на протестиращите са нова наредба за възлагане на дейности и за продажба на дървесината и недопускане в Закона за горите на текстове, които ще доведат до фалит на малки и средни предприятия от дърводобива. Те се обявиха още против сключването на дългосрочни договори за възлагане на дейности и за продажба на дървесина, за забрана на износа на необработен дървен материал и други.

Протестите бяха съпроводени с катафалка с надпис „Найденов уби малкия и средния бизнес в горите”. Протестиращите скандираха „мафия” и „оставка”.

От Българската стопанска камара подкрепиха протестите. От камарата заявиха, че не приемат действията на държавата, които са в разрез с пазарната логика и водят до административно определяне на цените, както и са предпоставка за търговия с влияние.

Предложението 42% от дървесината, добита от държавните горски стопанства, да се продава на Стоковата борса е одобрявано от 69 на сто от участници в изследване на НЦИОМ, направено от 17 до 23 февруари сред 1000 жители на градовете. По-често това мнение се споделя от бедните и жителите на областните градове, както и собствениците на гори, констатират социолозите. Против подобна възможност са едва 8 на сто от интервюираните.

65% от интервюираните подкрепят промените в Закона за горите, с които се дава възможност на новосъздадените държавни горски предприятия и стопанства да добиват дървесина. Досега това правеха само частни фирми след търг за определените за сеч участъци.

Може да се твърди, че след дългогодишното отсъствие на държавата от добива и пазара на дървесина и на дърва за огрев, предложенията за държавна намеса в тази сфера печелят одобрение на този етап, отбелязват от НЦИОМ.

Информацията е на МЗХ, БСК, БТА и Агенция "Фокус" и е допълнена в 16 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...