Търговията ни с ЕС на плюс с 89.6 млн. лв. за януари

11.04.2011 | 11:44
по статията работи:
За първия месец на годината България е изнесла стоки и услуги за над 1.8 млрд. лв.
Търговията ни с ЕС на плюс с 89.6 млн. лв. за януари

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за януари 2011 г. е положително и възлиза на 89.6 млн. лева. По цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и достига 177 млн. лева. Tова става ясно от публикувани днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през януари 2011 г. в сравнение със същия месец на предходната година са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Минерални горива, масла и подобни продукти". Наблюдава се спад само при износа от един сектор - "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн ", а най-нисък - в сектора "Разнообразни готови продукти, н.д.

През първият месец на тази година износът на България за ЕС се е увеличил с 71.4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза над 1.8 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 68% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Люксембург и Естония. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Латвия и Словакия.

Вносът на България от ЕС за януари 2011 г. се е увеличил с 37.5% спрямо същия месец на предходната година и възлиза над 1.7 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст бележи вносът от Португалия, Словакия и Ирландия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Чехия, Литва и Кипър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...