Търговията ни с Европейския съюз се активизира

09.08.2010 | 12:39
по статията работи:
За първите пет месеца на годината износът на страната бележи ръст с 12.3% на годишна база. Външнотърговкосто салдо остава отрицателно
Търговията ни с Европейския съюз се активизира

През периода януари - май 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 12.3% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 6.3 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция и Румъния, които формират над 61% от износа за страните - членки на ЕС. Износът за Германия се е увеличил с 20.3%, а този за Италия - с 18.1%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно със 74.2% и 54.8%. Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Португалия, Белгия и Малта.

През май 2010 г. износът за ЕС нараства с 30.8% спрямо същия месец на предходната година и достига до 1.5 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2010 г. се е увеличил с 0.4% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 8 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Малта (с 67.7%) и Румъния (с 46.8%). Вносът от Португалия, Латвия и Испания нараства с над 30%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Швеция и Финландия.

През май 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава със 7.7% спрямо същия месец на предходната година и достига до 1.8 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2010 г. е отрицателно и възлиза на 1.6 млрд. лева.

През май 2010 г. търговското салдо е отрицателно и достига до 298.4 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите пет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Машини, оборудване и превозни средства". Наблюдава се спад само при износа от два сектора - "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектора "Машини, оборудване и превозни средства".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...