Търговската надценка на хляба достига 50%, твърдят от браншова асоциация

24.09.2012 | 13:54
по статията работи: Теодора Пенева
От десет години насам доставната цена на продукта е 55-56 стотинки
Търговската надценка на хляба достига 50%, твърдят от браншова асоциация

В момента търговците слагат между 45 и 50% надценка на хляба, докато през последите няколко години доставната му цена е останала на едно и също равнище. Това заяви пред Дарик радио Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“.

Тя отказа да коментира размера на цените в търговските обекти и дали можем да очакваме продуктът да поскъпне. По думите ѝ хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена.

Производителите продължават да настояват, че трябва да има диференцирана ДДС-ставка за продукта. Кукушева се позова на опита на други европейски страни – по думите ѝ има държави, в които ставката е нулева.

„Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на браншовото сдружение. Тя добави, че според официалния анализ в последните десет години доставната цена е без промяна и се движи в рамките на 55-56 стотинки, независимо колко са се увеличили транспортните и енергийните разходи, разходите за човешкия труд, осигуровките и т.н. В момента търговската надценка продължава да бъде в рамките на 45-50%.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров също коментира цените на хранителните продукти у нас. Цитиран от Агенция „Фокус“ той заяви, че очаква те да се нормализират.

Зам.-министърът не вижда пряка връзка между поскъпващите храни и увеличението на пенсиите. Основният мотив на управляващите да повишат пенсиите е да компенсират натрупаната инфлация от 2009 г., когато беше последното увеличение. Основните продукти, които пенсионерите потребяват, са храни и лекарства, друго голямо перо от бюджета им са сметките за ток, парно и вода, добави зам.-министърът.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...