Макар официалната статистика да твърди, че инфлацията у нас е под 20-те процента, цените на храните преминаха всякакви психологически граници, като удариха поскъпване от 53 на сто.
Очевидно търговците ни имат за големи балами, та затова често удвояват цените, без за това да има икономически причини. За тях важи едно-единствено правило: вдигай нагоре, все ще се намерят купувачи. Поскъпването при храните отдавна е ударило в червената зона и продължава. Защото имало инфлация... Но сравнението с повечето европейски страни е достатъчно красноречиво - защо в Германия, Италия или Великобритания може да е по-евтино, а в България - обратното, и то при положение, че у нас хората са с много по-ниски доходи.
В предишното редовно правителство имаше мераци да се наказват спекулантите, дори на фасадата на едно министерство се появиха данни какво и с колко поскъпва. На производители и търговци обаче не им пука - пробват българина колко надути цени може да издържи. А той има само едно спасение - да свие до минимум потреблението.