Търсещите кариерно развитие у нас считат, че са възпрепятствани от липсата на работни позиции

07.04.2021 | 13:35
по статията работи: econ.bg
На преден план излиза желанието на учещите се и работещите да усвояват нови знания и да надграждат уменията си
Търсещите кариерно развитие у нас считат, че са възпрепятствани от липсата на работни позиции
Снимка: под лиценза на creative commons

38% от мъжете и жените между 19 и 40 години в България смятат, че няма достатъчно отворени работни позиции в сферата, в която искат да се развиват.  Това сочат резултатите от проучване, проведено от платформата за кариерно ориентиране NEXTSTEP.bg, което оценява нагласите на хората, търсещи възможности за по-добра професионална реализация. Изследването е проведено в първото тримесечие на 2021 година и включва въпроси, свързани с приоритетите и очакванията на съгражданите ни в трудоспособна възраст.

Освен липсата на достатъчно отворени работни позиции, респондентите посочват като сериозна пречка пред кариерното си развитие и трудността да приложат на практика информацията, с която разполагат. Наблюдава се съществена разлика в цялостната нагласа към най-сериозните предизвикателства между двете изследвани възрастови групи: 19 - 25 и 26 - 40 години. Докато младежите до 25 години трудно се ориентират сред морето от информация по темата, при мъжете и жените в по-зряла възраст на преден план излиза проблемът, че не получават достатъчно подкрепа от близките и колегите си.

„Към днешна дата хората имат достъп до много по-богат арсенал от ресурси и различни услуги, подпомагащи успешната им професионална реализация, отколкото когато и да било преди. Тази привилегия им носи много възможности, но също така ги изправя и пред редица нови предизвикателства, с които голяма част от тях не могат да се справят – коментира Мартина Тонева, кариерен консултант в NEXTSTEP.bg. Все по-осезаема е нуждата от специализирана подкрепа, която позволява на мъжете и жените в трудоспособна възраст да вземат най-добрите решения, свързани с прогреса им в професионален план.“

Според резултатите от проучването, което обхваща 232 човека, хората между 19 и 40 години считат за най-ценна подкрепата, чрез която получават достатъчно изчерпателна информация. Вторият най-важен критерий, посочен от респондентите, е свързан с условието да им бъдат предоставени конкретни насоки, свързани с кариерното им развитие.

Най-малка част от изследваните лица (29%) отдават важност на препоръките от близки и познати. Резултатите са изведени на база на анкета, разпространена в комуникационните канали на NEXTSTEP.bg и редица младежки организации. Участниците в нея са помолени да оценят от 1 до 5 степента, в която са съгласни с твърдения, отнасящи се до конкретни проблеми и възможности, оказващи влияние върху решенията им във връзка с успешната им професионална реализация. Въпросите в анкетата са формулирани след анализ на обратната връзка и мненията, които организаторите получават по време на две фокус групи за създаването на нови кариерни програми, насочени към мъже и жени над 18 години. 

Най-релевантните сфери на подкрепа, припознати от участниците в анкетата, са свързани с темите кариерни интереси, управление на времето, меки умения (в т.ч. комуникация, критично мислене, креативност), мотивация и самоувереност. Приоритетната цел и за двете изследвани възрастови групи е сходна – да учат нови неща и да надграждат уменията си (94%). На следващо място се нареждат отговорите „Да се развивам като професионалист“ и „Да постигна финансова независимост.

„Много е важно, когато избират посоката, в която да продължат кариерното си развитие, хората да взимат предвид не само уменията и компетенции, с които разполагат, но и личните си качества и приоритети“ – допълва Мартина Тонева. „Независимо дали са в началото на своя професионален път или вече са натрупали опит в дадена сфера, те имат възможност да се възползват от персонализирана информация и услуги, които ще им помогнат да изберат поприще и позиция, съобразени с индивидуалните им нужди и цели“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...