Търси се инвеститор за строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

11.04.2012 | 14:47
по статията работи: Петър Чернев
Мощността ще се изгради на пазарен принцип и държавата няма да дава гаранции
Търси се инвеститор за строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото

Проекторешение за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" одобри правителството. Стъпката се предприема след отказа на България да строи ядрена централа в Белене. 

Вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че с днешното решение се отваря процедурата за търсене на инвеститор за седми блок. Държавата няма да дава заеми и гаранции за проекта. Той ще се изгради на пазарен принцип и без да се използват парите на данъкоплатците. Това стана ясно още днес, информира БНР.

Според председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев дали ще се намери инвеститор зависи от правителството, а стъпките, които трябва да се направят, са много и са в дългосрочен план. Той добави: "Трябва да бъде избрано юридическото лице, които ще прави тези неща, съгласно изикванията на закона, трябва да бъде направена технико-икономическа обосновка и да бъде конкретизирана технологията.Следващите етапи са избиране на площадка, да се извършат проучвания на площадката, да се стартира процедура по ОВОС...В срока от 6-7 години няма как да се вместим. Днес е взето едно принципно решение".

От своя страна лидеръта на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че за решението на МС има два варианта- или правителството не в час, или умишлено иска да саботира ядрената енергетика в България, информира БНР. Той добави: "Няма проект за ядрена за централа, за изграждането на която държавата да не поема гаранции и да не стои зад проекта. 10-11 години са реалистичните срокове. 10 години този реактор, който ще ни бъде доставен, как ще стои, като трабант в общото междублоков пространство ли?. Явно е ,че правителството пое политически ангажименти към външни играчи за това България да не строи АЕЦ "Белене". Правителството взе решение за спиране на "Белене" без да е изслушало експертните становища, сега без да има никави експертни становища, взема решение да строи VII блок в Козлодуй, без да каже колко ще струва това.

Вчера кметовете на 10 общини от Северозападна България подкрепиха с декларация намерението на правителството за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В документа се изтъква, че строителството на нови ядрени мощности среща подкрепата на целия местен бизнес в региона, в който от години няма нови значителни инвестиции.

Според инициатора на срещата и кмет на община Козлодуй Румен Маноев подкрепата на хората, институциите и бизнеса от региона е важна за вземането на окончателното правителствено решение, а строителството от такъв мащаб ще съживи изоставащата икономика на Северозапада.

В декларацията си градоначалниците изтъкват няколко основни причини за да се подкрепи изграждането на нов блок край Козлодуй. Преди всичко е наличието на вече изградена инфраструктура за атомна централа и возможността да се използват доказани професионалисти в експлоатацията на съществуващите ядрени съоръжения, информира в. "24 часа".

Междувременно кабинетът прие План за предприемане на спешни съвместни действия във връзка с подготовката за проверката от оперативен екип на Международната Агенция по Атомна енергия (МААЕ) за оценка на експлоатационната безопасност на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". В периода 26 ноември - 13 декември 2012 г., комисия от експерти на МААЕ ще извърши пълна оценка по експлоатационната безопасност на двата реактора и ще инспектира в девет експертни области централата.

Проверката ще обхване аварийните планове, системите за оповестяване, електронните медии, обучението и осигуреността на населението с индивидуални средства за защита, медицинското осигуряване, действия на реагиращите структури при аварийни ситуации (включително от Пожарна безопасност и защита на населението, Спешна медицинска помощ, Полиция, Единния европейски номер за спешни повиквания 112, Гранична полиция и др.). В тази връзка в приетия план са набелязани конкретните действия, които следва да бъдат осъществени преди извършването на оценката, информира пресцентърът на МС.

Със същото решение правителството упълномощава министъра на вътрешните работи и изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД или избрани от тях длъжностни лица да проведат процедури за възлагане на обществени поръчки с предмет модернизиране и интегриране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системите за предупреждение и оповестяване на АЕЦ Козлодуй в рамките на зоната за отговорност, както и за изграждане на единна радио - комуникационна система за спасителни дейности с цел подобряване взаимодействието между „АЕЦ Козлодуй" ЕАД, Агенцията за ядрено регулиране, „Български енергиен холдинг" ЕАД, Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на здравеопазването чрез финансиране от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...