Търсят малайзийския самолет в Индийския океан

14.03.2014 | 14:44
по статията работи: Елица Елефтерова
И САЩ се включиха в издирването на изчезналия боинг
Търсят малайзийския самолет в Индийския океан
Снимка: Булфото

САЩ са изпратили екипи за наблюдение на Индийския океан, за да помогнат в издирването на липсващия малайзийски самолета, след като се появиха твърдения, че той може да е летял по-дълго отколкото следователите си мислеха, съобщава “Би Би Си”.

Според неназовани източници, самолетът е изпращал сигнали до сателитите пет часа след изчезването си. Въпреки това следователите заявиха, че данните не са окончателни, а властите в Малайзия отказаха да коментират тези твърдения.

Полет MH370 изчезна миналата събота с 239 души на борда. Самолетът, който летеше от Куала Лумпур до Пекин, за последно е осъществил контакт с контрола на въздушния трафик над Южнокитайско море на изток от Малайзия.

САЩ, която е една от редицата страни, които помагат в търсенето на самолета, е изпратила разрушител и самолети със сложно наблюдение до Индийския океан, на стотици мили западно от Малайзия.

Флотът, военно въздушните сили и бреговата охрана на Индия също в момента подпомагат търсенето, след отправен апел за помощ от правителството на Малайзия. Кореспондентът на “Би Би Си” в Куала Лумпур посочва, че при издирването на самолета местните власти многократно са поемали в погрешна посока.

Няколко медии в САЩ вчера са се позовали на информация от неназовани длъжностни лица, които твърдят, че Боинг 777 е изпращал сигнал към спътници в продължение на часове след последния си контакт с ръководителите на въздушния трафик.

Това води властите към идеята, че самолетът може да е прелетял повече от 1600 километра извън ареала, където е получен последния сигнал от него.

Говорителят на Белия дом Джей Карни потвърди, че американските екипи променят своя фокус към Индийския океан, спрямо "новата информация", но не даде повече подробности. Действащият министър на транспорта в Малайзия Хишмудин Хюсеин заяви на пресконференция, че е бил наясно с твърденията за спътниковите данни.

Въпреки това, той отказа да ги коментира, докато информацията не бъде "потвърдена от съответните органи". Индия има военни радарни инсталации в Андаманските острови, чиито обхват се простира далеч извън рамките на областта, в която някои смятат, че самолетът може да се е приземил. Смята се, че радарите могат да прихванат всеки самолет с размерите на туристически джет.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...