Увеличава се делът на българските висшисти между 30 и 34 години

11.04.2014 | 14:41
по статията работи: Мария Стоянова
Стабилен ръст се наблюдава и в целия Европейски съюз
Увеличава се делът на българските висшисти между 30 и 34 години

Наблюдава се значително увеличение на хората на възраст между 30 и 34 години, които успешно са завършили висшето си образование. Техният дял в България през 2013 г. е 29,4%, което е с 2,5 на сто повече спрямо година по-рано.

При жените този дял е значително по-висок и се равнява на 37,6%, а при мъжете процентът е 21,8. Това сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа служба Евростат. България се намира в средата на статистиката за целия Европейски съюз (ЕС).

Непроменен спрямо година по-рано остава делът на младежите в страната между 18 и 24 години, които са завършили само гимназиалното си образование и не са продължили да учат в университет. Статистиката сочи, че този дял в България е 12,5% през 2013 г. Целта на ЕС е да намали този процент до 11 за страната и 10 за целия регион.

За Европейския съюз се наблюдава стабилно увеличение на хората с висше образование между 30 и 34-годишна възраст. От 24% през 2002 г., когато стартира проучването, през 2013 г. техният дял е 37%, сочат данните на Евростат.

Процентът се доближава до целта, която си е поставил ЕС да увеличи броят на успешно завършилите университет в тази възрастова група до поне 40% до 2020 година. Най-голям е този дял в Ирландия, Люксембург и Литва, а най-малък – в Италия, Румъния и Хърватия.

Статистиката сочи, че намалява броят на хората между 18 и 24 г. в ЕС, напуснали системата на образование след гимназия. От 17% през 2002 г. техният дял е достигнал 12% през 2013 г. Най-малко са те в Хърватия, Словения и Чехия, а най-голям е броят им в Испания, Малта и Португалия. Основната цел на ЕС в това отношение е достигане на 10-процентно ниво.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.12   1414 г. – Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, който слага край на Папската схизма. 1605 г. – Осуетен е опит за атентат срещу Камарата на...