Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната

15.10.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра или под 0,01% от легалния пазар за годината
Увеличава се нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги в страната
Снимка: БГНЕС

За 2017 г. има ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги на вътрешния пазар. Това показва проучване за заплахите от тежката организирана престъпност, направено от Центъра за изследване на демокрацията.

Пазарът на нелегални горива за изследвания период е между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра или под 0,01% от легалния пазар за годината. Проучването показва, че около 17% от населението на възраст между 15 и 34 години са употребявали марихуана поне веднъж през последните 12 месеца. Годишният оборот на пазара на марихуана за 2016 г. е около 284 млн. лв., докато през 2012 г. е бил не повече от 185 млн. лв.

При потреблението на секс услуги в България също има ръст от 2.9% през 2013 г. до 6.9% потребители през 2017 г., като за изминалата година общият оборот от тази дейност възлиза на приблизително 257 млн. лв. Според данните в доклада това се дължи на все по-бързият и лесен достъп до интернет базирани услуги. Друг фактор е онлайн рекламата, която дава възможност за по-евтино привличане на клиенти.

"Това обстоятелство, особено в София и чужбина, допринася ефективно за постепенното разпадане на съществуващото картелиране на пазара на сексуални услуги от организираната престъпност и увеличаването на дела на независимите сводници и секс работнички", е мнението на експертите.

Оценката показва свиване на някои от основните криминални пазари като организираните ДДС измами, пазара за нелегални тютюневи изделия и износа на секс услуги. Няколко са основните фактори, които влияят на криминогенната среда през този период. Едно от тях положителното икономическо развитие - през периода 2015 - 2017 г, растежът на брутния вътрешен продукт между 3,6% и 3,9% на годишна база, увеличението на средната работна заплата с 28.6%. центъра за изследване на демокрацията отчита, че България е втората страна с най-висок ръст на доходите в ЕС, а безработицата през 2017 г. е спаднала наполовина спрямо 2013 г. – от 12.9% на 6.3%.

Докладът отчита спад в нивата на конвенционалната престъпност – 13,1% за периода 2013-2017 г. "След 2014 г. трудовите ограничения в ЕС за български граждани отпаднаха напълно, което доведе до увеличаване на нетната миграция до 14-15 хил. души годишно. Тези негативни демографски процеси водят и до свиване на "пазарната база", на която разчита организираната престъпност" пишат авторите на доклада.

Друга устойчива тенденция е, че за периода 2013-2017 г. нивата на насилие продължават да намаляват. Според Центъра за изследване на демокрацията това развитие показва, че тежката организирана престъпност има значително по-малки възможности в сравнение с 90-те години, когато се е използвало масово и открито насилие, или от началото на столетието, когато бяха извършени голям брой убийства на лица от подземния свят.

Макар и малък по размер - 5-7 млн. лв. в рамките на 2017 г., пазарът на телефонните измами нанася тежки социални щети. В същото време киберпрестъпленията продължават да увеличават своята честота и обхват на поражения. За същия период загубите за държавата от производството и продажбата на нелегални цигари са между 170 - 200 млн. лв., което потвърждава тенденцията за спад в обема на този пазар от 2014 г.

Корупцията и изпирането на доходи от престъпна дейност затвърждават своята роля на пресечни точки на всички престъпни дейности. Организираната престъпност в България продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на наказателното правосъдие, като особено засегнати са структурите на правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво.

Престъпните доходи в криминалните пазари продължават да представляват заплаха за легалната икономика. По-голямата част от престъпните мрежи в България контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това, степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнището, наблюдавано в Западна Европа.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.01   1644 г. – Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер. 1687 г. – В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви...