Украинската валута удари 10-годишно дъно

27.02.2014 | 12:05
по статията работи: Мария Стоянова
Гривната се търгува за 0,10 щатски долара
Украинската валута удари 10-годишно дъно

Една украинска гривна в момента се обменя за 0,10 щатски долара. Това е най-ниската стойност на валутата на Украйна от 10 години насам, съобщава „Би Би Си“.

Крахът на гривната отразява политическите катаклизми и дългосрочното отслабване на икономическата среда в страната. Възможно е спадът в курса на украинската валута спрямо долара да влоши още повече обстановката в страната и да засили спешната нужда от международна финансова помощ, отбелязва изданието.

Вчера Украйна обяви, че се нуждае от около 35 млрд. долара до 2014 г. За целта ще бъде свикана конференция, на която са поканени САЩ, Европейският съюз и други страни, а също така Международният валутен фонд и останалите международни финансови организации.

Дори преди политическите разрухи в Украйна, икономическото развитие на страната беше лошо. Тя все още не показваше по-добри резултати от състоянието през 1992 г. при разпадането на СССР.

Кризата в страната обаче засили икономическия спад и поевтиняването на валутата е едно от последствията. Само за този месец стойността на гривната се стопи с 18%. Централната банка на Украйна започна да прави опити за спирането на спада чрез използването на резервите в чужда валута.

Според изданието страната може да разчита на финансова помощ по-скоро от Международния валутен фонд, отколкото от Русия, която заяви, че тепърва ще решава дали да подпомогне на Украйна.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...