Украйна на прага на гражданска война

23.01.2014 | 12:00
по статията работи: Мария Стоянова
Опозицията постави ултиматум на управляващите
Украйна на прага на гражданска война

Обстановката в Украйна се влошава, а сблъсъците между органите на реда и демонстрантите продължават с пълна сила. Опозицията постави ултиматум на управляващите, след като сблъсъците взеха 5 жертви до момента. Страната се готви за гражданска война.

За поредна вечер в столицата Киев положението остава силно напрегнато. Виталий Кличко заяви, че ще поведе проевропейските демонстранти към "атака" на столицата, след като разговорите с правителството претърпяха провал.

Той каза пред събралите се на площада, че държавният глава трябва да се оттегли, без да причинява кръвопролития, като назначи спешно нови избори. Ако утре Янукович не отговори на исканията на демонстрантите, ще има атака, заплаши Кличко.

Другият опозиционен лидер Арсений Яценюк каза, че правителството има 24 часа да отговори на исканията им, сред които и премахването на новия закон, насочен срещу протестите. "Ако това не се случи, ние ще маршируваме заедно. Ако ще има куршуми в главата, нека да има куршуми в главата", отсече той, пише iNews.bg.

От своя страна премиерът Николай Азаров зави, че могат да бъдат направени компромиси, но опозицията не трябва да поставя ултиматуми. "Ние сме готови на отстъпки, на съгласие. Опозиционните лидери трябва да разберат, че те също носят отговорност за избягването на гражданската война и кръвопролитието", каза министър-председателят.

Положението на страната е на път да се превърне във война, след като вече 5 души са загинали по време на протестите, а стотици са ранени. 

"ПП Български демократически форум със загриженост следи обстановката в Украйна и осъжда погазването на човешките права, включително и посегателствата срещу живота на протестиращите украинци.

На карта е поставен суверенитетът и бъдещето на Украйна като държава, като се погазва правото на украинския народ да бъде независим и свободен.

Истината е, че Украйна е не просто арена на борба между комунистическия тоталитаризъм и демокрацията. Днес тя е арена на сблъсък между руските имперски интереси и демократичния свят в лицето на ЕС, САЩ и т.н.

На фона на това изказването на руския външен министър Лавров, че европейските му колеги се държат „безцеремонно“ и „неприлично“, като се месят във вътрешните работи на суверенни държави, е повече от цинично!

Ние, ПП Български демократически форум, подкрепяме справедливата борба на будното гражданско общество в Украйна, което се доказа като част от демократичната общност!"

*Информацията е обновена в 12:37

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...