Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви победа на изборите

06.06.2011 | 09:27
по статията работи:
ВМРО-ДПМНЕ получава 199 857 гласа, следвана от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония с 160 565 гласа
Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви победа на изборите

Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ води на предсрочните парламентарни избори, състояли се вчера в страната, сочат предварителните неофициални резултати от преброените досега бюлетини от 57.10% избирателни секции, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.

ВМРО-ДПМНЕ получава 199 857 гласа, следвана от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ с 160 565 гласа, Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ с 52 348 гласа, Демократичната партия на албанците /ДПА/ с 24 069 гласа, ВМРО-Народна партия с 12 804 гласа, Национално демократично възраждане с 12 800 гласа, Нова демокрация с 9109 гласа, Обединени за Македония с 1284 гласа. Все още не е известно кога ще се състои първата пресконфереция на ДИК, на която председателят й Борис Кондарко ще съобщи предварителни резултати за избирателната активност и за получените гласове.

Същевременно на пресконференция в щаба на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гьорчев представи резултатите, получени и обработени от партийния аналитичен център. Те сочат, че ВМРО-ДПМНЕ води във всички избирателни райони и би трябвало да има 55 места в новия 123-местен парламент, а Никола Груевски остава премиер.

Според Гьорчев нито една от по-малките политически партии няма да влезе в парламента. Той призова всички членове и симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" да се съберат пред изборния щаб, за да отпразнуват победата. От албанските партии с най-добри резултати е Демократичният съюз за интеграция, който според говорителя Ермира Мехмети печели 53 830 гласа.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Бранко Цървенковски поздрави председателя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски за постигнатия изборен резултат, по думите му "въпреки всичко случило се в изминалия период",
предаде агенция МИА.

Цървенковски започна изказването си с думите: "Народът винаги е прав, дори когато греши". Той поздрави всички граждани, излезли да гласуват на предсрочните парламентарни избори вчера, и особено онези, които дадоха доверието си на СДСМ. "Битката продължава. Видяхте какво можем да направим с 18 депутати и може да си представите какво ще направим с 43-ма", подчерта Цървенковски. Той добави, че СДСМ няма да спре дотук и гарантира, че времето на партията му идва.

Благодарност и поздравления до гражданите изпрати и кандидатът за премиер на СДСМ Радмила Шекеринска. В поздравлението си за победата на ВМРО-ДПМНЕ тя изрази увереност, че "това е пирова победа, защото огромно мнозинство граждани искат промени". "Истинската битка продължава и ние ще я водим в парламента като силна опозиция, която защитава истинските интереси на Македония", каза Шекеринска. Според нея изборните резултати на СДСМ дават мандат на партията да покаже в парламента, че властите няма да могат да управляват както досега.

Според предварителни неофициални резултати от преброените досега 62% от бюлетините ВМРО-ДПМНЕ получава 39.85% от гласовете, следвана от СДСМ с 32.62%, съобщи Държавната избирателна комисия /ДИК/. ДИК уточни, че по-късно днес ще съобщи официални резултати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...