Управляващите още не са намерили съгласие с партиите за намиране на решение за КТБ

15.07.2014 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Кабинетът потвърди подкрепата си за БНБ по въпроса
Управляващите още не са намерили съгласие с партиите за намиране на решение за КТБ
Снимка: inews.bg/Марио Евстатиев

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в съобщение на пресцентъра на Министерски съвет.

Управляващите подчертават, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро, равняващи се на 196 000 лева, ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс.

„Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 000 евро“, се казва в съобщението.

Правителството подчертава, че подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката, като добавят, че настояват за максимална прозрачност на тези лица.

„Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази, сравнително голяма българска банка“, казват от МС.

Управляващите призоваха политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата, като поискаха от тях да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата. 

Припомняме, че по-рано през деня от БНБ съобщиха, че КТБ няма да отвори на 21 юли, както по-рано бяха обявили. 

По-рано през деня бившият премиер Иван Костов задачата за стабилизирането на КТБ е решима и има десетки решения за учените, знаещите и можещите, така че да не се прехвърля всичко върху гражданите на България. 

Костов коментира, че това, което се случва сега с КТБ, се случва с помощта на държавата. "Никой досега не отговори как обикновената служителка в СИБанк изведнъж стана мажоритарен акционер в тази банка и тя получи 220 милиона лева при продажбата и си купи и банка. Това става с помощта на държавата", обясни Костов, визирайки Цветелина Бориславова.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...