Управляващите потвърдиха – България не се отказва от „Южен поток“

02.12.2014 | 15:35
по статията работи: econ.bg
ЕК готова да помогне за бързото изграждане на газовата връзка с Гърция
Управляващите потвърдиха – България не се отказва от „Южен поток“

Управляващите потвърдиха – независимо от изказването на руския президент Владимир Путин за спирането на „Южен поток“, България няма да се откаже от проекта. Това потвърди и икономическият министър Божидар Лукарски по време на извънреден брифинг по темата.

„Ние сме "За" проекта“, коментира той. Лукарски припомни, че все още няма официална позиция по отношение на спирането на „Южен поток“ от страна на Москва. Що се отнася за резултата от евентуално отказване на проекта, министърът посочи, че реално ще има загуба за страната ни и това би било удар върху секторните инвестиции в България.

По отношение на възможните алтернативи за гарантиране на доставките на природен газ за страната, вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че от Европейската комисия (ЕК) са изразили готовност да подкрепят България, ако работата по „Южен поток“ бъде спряна.

„Получих уверение, че предвид сигурността на газовите доставки, България може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки от Гърция. Подобен ход обаче не може да бъде считана за алтернатива на „Южен поток“, посочи Дончев.

Той коментира, че е заявил пред Брюксел ясната позиция на страната ни по отношение на енергийния проект. „Декларирах позицията ни, че в споровете с Русия от другата страна не стои България, а Европа. Комисията трябва да защитава интересите на страната ни като на държава-членка“, обясни вицепремиерът.

Томислав Дончев посочи, че на 9 декември предстои среща между енергийните министри на ЕС в Брюксел. По неговите думи по време на нея ще бъде обсъден и проектът „Южен поток“, както с еврокомисарите в енергийния ресор, така и с представители на другите европейски страни, включени в проекта.

Вицепремиерът припомни, че въпреки замразяването на работата по „Южен поток“ от страна на Комисията през лятото, процедурата по проекта е в ход. „Някои министерства издават решения по него. Всички те нямат право да преценяват, водени от политически съображения, те трябва да следват процедурата. Най-високо стои сигурността на газовите доставки“, обясни той.

„България не можe да разчита на компенсации, ако проектът бъде спрян, няма такава процедура. Тя обаче като държава член, с реално застрашени газови доставки, би трябвало да е обект на особено внимание“, допълни още Дончев.

На въпрос има ли вина България за ситуацията около проекта „Южен поток“, Томислав Дончев поясни, че сепаративни действия на отделна държава-членка на Европейския съюз нито могат да направят проекта възможен, нито невъзможен. По думите му България определено има вина, но „оттук нататък трябва да търсим механизма на съгласието“.

По отношение на информацията, че България ще загуби 400 млн. долара вицепремиерът поясни, че тази сума като приход не може да бъде реализирана в близките 10 години, за да бъде загубена.

„Стойността на проекта в последните месеци достигна 3,5 млрд. евро. България участва самолишавайки се от бъдещи такси поне за 10 години, така че в краткосрочен план подобна сума не е реалистична“, посочи Дончев.

Във връзка с увеличението на капитала на „Южен поток България“ от страна на БЕХ през август, въпреки изричното нареждане на тогавашния енергиен министър Васил Щонов, сегашният енергиен министър Теменужка Пекова посочи, че главният прокурор е информиран за тези действия и се очаква решение по въпроса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...