Условията за правене на бизнес се подобряват

28.01.2016 | 12:07
по статията работи: econ.bg
Това се дължи на подобрения бизнес климат в строителството и сектора на услугите
Условията за правене на бизнес се подобряват
Снимка: Thinkstock/Guliver

През януари 2016 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0,6 пункта спрямо предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Причината е подобреният бизнес климат в строителството и сектора на услугите.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва приблизително равнището си от декември 2015 г. Настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, а и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени, показват данните от анкетите на статистиката.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2,7 пункта в сравнение с октомври 2015 г. и достига 75,2%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През януари съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 3 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано. Същевременно по-оптимистични са и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му въздействие. На второ и трето място остават факторите „конкуренция в бранша“ и „финансови проблеми“.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 3,4 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.

През януари анкетата отчита засилване на негативното влияние на факторите „конкуренция в бранша” и „недостатъчно търсене”, които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.

Преобладаващите очаквания на търговците на дребно са продажните цени в отрасъла да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 3,9 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора на услугите продължават да бъдат „несигурната икономическа среда” и „конкуренцията в бранша”.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...