Утвърдени са дипломатически споразумения с Черна гора и Монголия

01.06.2011 | 13:12
по статията работи:
С Монголия отпада изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Консулската конвенция с Черна гора урежда въпроси като откриване на консулство, назначаване и приемане на ръководителя на консулството, статут на почетното консу
Утвърдени са дипломатически споразумения с Черна гора и Монголия

Правителството утвърди подписаната на 18 март т. г. Консулска конвенция между България и Черна гора и предлага на Народното събрание да я ратифицира, съобщи пресслужбата на кабинета.

Документът има важно значение за консулското сътрудничество между двете страни. Съобразен с основните принципи и норми на международното право, той ще допринесе за правното регламентиране на взаимоотношенията в консулската област и за по-качественото консулско обслужване на гражданите на всяка от страните на територията на другата. Разширяването на договорно-правната база между България и Черна гора е и необходима предпоставка за по-нататъшно успешно развитие на двустранните отношения във всички сфери, които представляват интерес за двете държави.

Консулската конвенция урежда редици въпроси като откриване на консулство, назначаване и приемане на ръководителя на консулството, статут на почетното консулско длъжностно лице, функции, които консулските длъжностни лица могат да упражняват на територията на всяка от държавите, улеснения, привилегии и имунитети, предоставени на консулството, на консулските длъжностни лица и на останалите членове на консулството, както и отказа от тях.

Утвърдено беше и междуправителственото споразумение с Монголия за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. То беше подписано на 18 януари 2011 г., припомня пресслужбата на кабинета.

Документът предвижда българските и монголските граждани, притежаващи валидни дипломатически или служебни паспорти, да имат право да влизат и преминават транзит през територията на другата държава без виза, както и временно да пребивават там за срок от не повече от 90 дни от деня на влизането си, в рамките на всеки 6 месеца. В случай, че те са служители в съответните дипломатически и консулски представителства или в постоянните представителства на своята държава към международни организации на територията на другата държава, безвизовият режим обхваща целия срок на тяхната акредитация.

Проектът на споразумение съдържа и разпоредби, регламентиращи възможността за спиране на действието му по причини, свързани с обществения ред, националната сигурност или общественото здраве, за отказ на влизането или прекратяване на пребиваването на лица, които се считат за нежелани, за обмен на образци от действащите в момента дипломатически или служебни паспорти, както и разпоредби, уреждащи хипотезата на загубени или повредени документи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...