Участието ни в Бургас-Александруполис е струвало над 7.5 млн. евро

09.03.2012 | 13:03
по статията работи: Петър Чернев
България е погасила напълно задълженията си по проекта
Участието ни в Бургас-Александруполис е струвало над 7.5 млн. евро
Снимка: Булфото

Участието на България в проекта "Бургас-Александруполис" е струвало на страната над 7,59 млн. лв. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

От думите му стана ясно, че страната ни е изпълнилна напълно задълженията си по проекта в съответствие с подписаното през 2008 г. акционерно споразумение. Страни по него са България и Гърция с по 24,5% дялово участие, и Русия - с 51 на сто участие, припомни Дянков.

Премийното участие се формира въз основа на дяловото участие в проекта. За 2008 г. премийната вноска на България е била в размер на 1 421 000 евро и е платена през 2008 година. За 2009 г. вноската е 4 876 000 евро, а за 2010 г. - 1 323 000 евро, като и двете вноски са изплатени в началото на февруари тази година. За 2011 г. премийната вноска на страната ни е 171 500 евро и е платена в началото на тази година, информира БТА.

В  началото на декември правителството реши да прекрати участието на България в "Бургас-Александруполис". Предложението беше направено направено от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

В края на годината пък стана ясно, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода и ще ги представи за погасяване на българска страна. Тогава беше обяснено, че до края на ноември дългът на страната ни по проекта се изчислява на 6,2 милиона евро. На исканията от страна на руския министър Сергей Шматко, премиерът Борисов отговори: "Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас - Александруполис".

Впоследствие в началото на февруари България плати на руската компания "Транснефт" 4.7 млн. евро за погасяване на дълга си по проекта "Бургас-Александруполис", без да плати лихвите. Коментарът от руска страна на това беше, че "проблемът с дълга не е решен".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...