Фандъкова: "Проблемите на столицата трябва да се решават в диалог с бизнеса"

13.11.2009 | 15:23
по статията работи:
Кандидатът на ГЕРБ за кмет се срещна с ръководството на БСК
Фандъкова: "Проблемите на столицата трябва да се решават в диалог с бизнеса"

Среща с кандидата на ГЕРБ за кмет на гр. София - Йорданка Фандъкова, се проведе днес в Българската стопанска камара (БСК). В срещата участваха представители на ръководството на Камарата, в лицето на зам.-председателя Димитър Бранков и главния секретар Петър Денев, и ръководители на браншови организации.

Бяха обсъдени актуални проблеми и възможности за сътрудничество в социално-икономическия сектор. Основната цел на срещата бе установяване на партньорски отношения, в унисон с бъдещото развитие на столицата и активното участие на организациите на бизнеса в този процес.

Представителите на бизнеса поставиха въпроси относно необходимостта от гарантиране на добър бизнес климат в столицата, вкл. чрез обновяване на инфраструктурата, изграждане на индустриални зони и технологични паркове, подобряване на административното обслужване и поддържане на ефективен диалог между администрацията и бизнеса.

По думите на главния секретар на БСК Петър Денев в "светлия бизнес" в София са повече от 57 хиляди фирми, което е повече от 32% от общият брой на фирмите в страната. Днешната среща е своебразно подаване на ръка между нашите екипи, заяви той и декларира готовността на БСК да работи със Столичната община по всички направления, където камарата разполага с експертен потенциал. Приоритет за БСК е подобряването на конкурентоспособността, посочи Денев.

Фандъкова отбеляза, че основните акценти в нейната управленска програма са насочени именно към подобряване на бизнес средата, вкл. към активизиране на възможностите за публично-частно партньорство и привличане на частни капитали за развитието на столичния град.

"Ангажимент на Столичната община към бизнеса е инфраструктурата и е важно да се пренасочи трафикът извън центъра, включително и чрез непопулярни мерки, но в този смисъл трябва да се подобри и нивото на градския транспорт, за да може все повече хора да го предпочитат пред личните автомобили", каза още Фандъкова.Според нея има два начина за подобряването на административното обслужване - с максимално използване на информационните технологии - създаването на електронна община, както и чрез допълнително обучение на човешкия ресурс в администрацията."Бизнесът инвестира само когато има интерес, а ролята на общината е да го предизвиква", каза Фандъкова.

В хода на разговора специално внимание беше отделено на проблема с методиката за определяне на таксата за битови отпадъци (ТБО) за фирмите. За пореден път зам.-председателят на БСК Димитър Бранков изрази категоричната позиция, че е необходимо преустановяване на порочната практика да се дискриминира бизнеса чрез по-високи промили, както и чрез определяне размера на таксата на база активите на фирмите, а не върху реално генерираните количества отпадъци. Представители на екипа на г-жа Фандъкова, участващи в днешната среща, признаха, че сегашният метод за определяне на таксата за битови отпадъци е крайно несправедлив . Като пример бе посочено, че 65 % от приходите от ТБО в столицата идват от страна на бизнеса, а количествата генерирани отпадъци са в обратна пропорция. Г-жа Фандъкова се ангажира с обещанието от 2011 г. да стартира прилагането на нова методика, основана на европейския принцип „замърсителят плаща". По думите й, по този проблем вече работи екип от специалисти, като се проучват и практиките на други европейски столици.

Още в началото на дискусията Фандъкова отбеляза, че участва в срещата и в качеството си на действащ министър на образованието и науката, което провокира не малка част от дискусията да се съсредоточи върху необходимостта от реформа в системата на професионалното образование. Министър Фандъкова изрази категоричната си позиция, че е необходимо преди всичко да се пристъпи към децентрализация на системата на професионално образование, като на общините и бизнеса се делегират права да определят учебните програми, кръга професии и броя обучаеми по определени професии на регионално ниво.

"Проблемите на столицата са много и разнородни, и за решаването им са необходими общите усилия и на администрацията, и на гражданите, в т.ч. и на бизнеса. Ето защо, една от първите ми стъпки, ако бъда избрана за кмет, ще бъде да сформирам Консултативен съвет с участието на бизнеса, в който оперативно да обсъждаме и да търсим пътища за решаване на съществуващите проблеми", каза Йорданка Фандъкова.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...