Федералният резерв успокоява инвеститорите

28.06.2013 | 11:35
по статията работи: Момчил Лалев
Въпреки всичко успокояващите коментари от длъжностните лица на ФЕД изглежда имат сравнително малък ефект
Федералният резерв успокоява инвеститорите

Служители на Федералния резерв на САЩ се опитаха да успокоят инвеститорите, като подчертаха, че покупките на държавни облигации няма да спрат докато икономиката е в процес на укрепване, предаде "Би Би Си".

Коментарите са най-силните сигнали досега от страна на ФЕД, след последните пазарни сътресения. Федералният резерв текущо изкупува облигации за 85 млрд. долара месечно.

Пазарите бяха разтърсени, след като миналата седмица Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че централната банка е готова да започне постепенно ограничаване на покупките на облигации по-късно през тази година и да пристъпи към постепенно спиране на една от най-агресивните програми за количествени парични облекчения в историята на страната.

"Ако условията на пазара на труда и инерцията на растежа на икономиката бяха по-неблагоприятни, бих казал, че изкупуването на облигации щеше да продължи при по-висок темп и за по-дълго време", каза Уилям Дъдли, президент на ФЕД за Ню Йорк.

"Трендът на цените, в крайна сметка ще зависи от тренда на икономиката", каза Джером Пауъл, член на съвета на ФЕД във Вашингтон.

Въпреки всичко успокояващите коментари от длъжностните лица на ФЕД изглежда имат сравнително малък ефект.

Ипотечните проценти по 30-годишните фиксирани заеми скочиха до най-високото си средно ниво от две години насам, съобщават от ипотечния купувач Freddie Mac. Цената в момента е 4.46%, с цял процентен пункт повече, от колкото преди месец.

Ипотечните лихви се отразиха и на доходността по 10-годишните съкровищни бонове, която наскоро достигна 22-месечен връх.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....