Фермерите ще могат да инвестират колективно в земеделска техника

04.12.2014 | 17:30
по статията работи: Десислава Маданска
Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро
Фермерите ще могат да инвестират колективно в земеделска техника
Снимка: Thinkstock/Guliver

Фермерите ще имат възможност за колективни инвестиции в земеделска техника през следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при връчването на наградата „Агробизнесмен на България“.

Той допълни, че за този вид кандидатстване за обновяване на технологичния парк на земеделските производители ще има 10% по-високо съфинансиране с европейски средства. Целта е по този начин европейските средства да достигнат до по-голям брой бенефициенти. Грудев уточни, че за този тип кандидатстване, един от критериите за недопустимост на проектите ще бъде, ако един от участниците има доминиращо влияние в колектива. Така ще се избегне раздробяване на стопанствата.

Заместник-министърът припомни, че първата подмярка, която ще бъде отворена от новата програма, ще бъде за инвестициите в земеделска техника. По нея са изчистени всички забележки и коментари, които Европейската комисия е имала, и приемът на документи ще започне през първото тримесечие на 2015 година. Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро, като решението за това е взето с консенсус от тематична работна група.

Заместник-министър Васил Грудев връчи и наградата „Агробизнесмен на България“. Призът тази година получи изпълнителният директор на „Интерагри България“ Даниел Минев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....