Финансовата неграмотност дава плодове - расте броят на силно задлъжнелите до 25 години

02.10.2024 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Мъж на възраст между 30 и 40 години, живеещ в София, задлъжнял с един или повече потребителски кредита, за които не е успял правилно да прецени възможностите си. Това е профилът на типичния длъжник в България
Финансовата неграмотност дава плодове - расте броят на силно задлъжнелите до 25 години
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-силно нарастващата група на задлъжняващите хора е на млади и даже добре платени. Мъжете се справят по-зле с управлението на финансите и задлъжняват повече. Значителна част от тези проблеми идват в резултата на липсата на финансова грамотност. Това показват данните и наблюденията на компанията "EOS груп", която се занимава с изкупуване и управление на вземания.

Компанията на глобално ниво има инициатива за финансово ограмотяване на деца между 9 и 13 години. В края на седмицата пък предстои на българския пазар да излезе преведена и една от най-успешните книги в САЩ, която помага на децата да се учат да управляват парите, а и в помощ на техните родители.

Мъж на възраст между 30 и 40 години, живеещ в София, задлъжнял с един или повече потребителски кредита, за които не е успял правилно да прецени възможностите си. Това е профилът на типичния длъжник в България.

15% от длъжниците живеят в София, а мъжете са по-лоши платци от жените - 58,20% към 41,80%, показват данните на компанията.

Откроява се и една тревожна тенденция - младежите под 25 години са най-бързо разрастващата се възрастова група на задлъжнелите лица. Ако през 2021 г. делът им от всички длъжници е бил 7,21%, през 2024 г. вече са 21,3%.

За сравнение, делът на длъжниците сред по-високите възрастови групи намалява за периода. Длъжниците между 30 и 40 г. са заемали дял от 27,26% от всички през 2021 г., но през 2024 г. той се понижава до 24,16%. Значително намаляват длъжниците между 40 и 50 г., които вече са 17,79% при 24,05% преди три години. С близо 3 процентни пункта по-малко са и задлъжнелите лица между 50- и 60-годишна възраст (12,44% при 15,33% през 2021 г.).

Младежите задлъжняват най-вече с цел покупка на мобилни телефони, техника и спортни стоки - с почти равни дялове от около 22%.

"Хората не задлъжняват, защото нямат пари. Основната причина е неумението да боравят със своите собствени пари – дефиницията за ниска финансова грамотност", коментира Рени Миткова, управител на компанията за събиране на вземанията.

Връщайки се на профила на типичния длъжник, Миткова посочи, че обикновено това са хора със сериозни професии и стабилни доходи, които обаче „не могат да си направят сметката“ – какви средства влизат в домакинството, какви са основните им разходи и могат ли да си позволят нов телевизор, по-голямо жилище или кола.

Миткова даде пример за случай от практиката си на 25-годишен IT специалист, който в рамките на ден купува на кредит най-новия айфон, лаптоп, електрическа тротинетка и голям телевизор. „Натрупвайки се, кредитите формираха едно задължение от над 500 лв. на месец – много е трудно за един млад човек да се справи“, каза тя.

Според експертите нито в българското образование от първи до дванадесети клас, нито в университета темата за личните финанси се засяга.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...