Финансовият отчет на МЗХ за 2010 г. не беше заверен

14.11.2011 | 12:47
по статията работи:
Основният проблем е с хидросъоръженията, които се управляват от министерството
Финансовият отчет на МЗХ за 2010 г. не беше заверен

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е получило отказ за заверка на финансовия отчет за 2010 г. от Сметната палата, съобщи председателят на палатата Валери Димитров. Това означава, че отчетът на ведомството "не е съставен вярно и честно".

Министерството на Мирослав Найденов е единствената бюджетна организация, която получава най-тежката оценка. Извършени са общо 172 одита. Валери Димитров обясни, че основният проблем е с хидросъоръженията, които се управляват от министерството. За част от активите е имало престъпно и умишлено изтриване на цялата база данни, информира Dariknews.bg.

Заверка с резерви са получили финансовите отчети на МВР, както и министерствата на отбраната, на транспорта, на труда и на околната среда и водите. Документът, който се отнася за Министерския съвет, също е получил становище с резерви, както и Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба.

Без резерви са заверени финансовите отчети за 2010 г. на Конституционния съд, КФН, КЗК, КРС, КУИППД, ДАНС, Агенцията за ядрено регулиране, Великотърновския университет, Софийския университет, Стопанска академия в Свищов, УАСГ. Без резерви, но с обръщане на внимание, са заверени отчетите на Народното събрание, Президентството и др.

При отчета на Министерски съвет има резерви заради осчетоводяване на голям брой активи. 28 областни администрации са в обхвата на правителството. При тях има типични проблеми – не са заприходени активи, които са земеделски земи и гори; липсва инвентаризация. От Сметната палата държат на годишна инвентаризация, защото това може да позволи да се разбере дали активите са налични. Други проблеми, свързани с МС, са незаприходени земи.

При МВР не е извършена пълна инвентаризация на активи и пасиви. При отчитането на даренията във вътрешното министерство не са констатирани пропуски.

Сред основните слабости и грешки при финансовата отчетност на бюджетните организации е това, че не са отразявани по баланса всички имоти и активи, както и дяловите участия на всички търговски дружества и държавни общински предприятия. Това е много често срещан проблем, коментира проф. Димитров, предаде Агенция "Фокус".

Така не само се изкривява информацията за действителното финансово и имуществено състояние на бюджетната организация, но това съдържа и риск за лоши управленски решения. Друга честа грешка във финансовите отчети е, че не е извършена пълна инвентаризация на наличните активи.

Димитров коментира, че понякога ръководителите на бюджетните организации - особено на „мастодонти" с огромен брой второстепенни разпоредители с бюджетни средства поради претрупаността си с други управленски ангажименти, не обръщат внимание на отчетността, на финансовите отчети и "често стават заложници на лоши счетоводни отчетни практики".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...