Финансовият сектор във Великобритания се възстановява

21.01.2014 | 11:05
по статията работи: Мария Стоянова
Увеличение на печалбите и заетостта се очаква и през 2014 г.
Финансовият сектор във Великобритания се възстановява

Финансовата индустрия във Великобритания започва да усеща ползите от икономическото възстановяване. Фирмите отбелязват увеличение в печалбите си и увеличен оптимизъм през четвъртото тримесечие на 2013 г. Това показва проучване, публикувано от „Ройтерс“.

69% от компаниите в този сектор казват, че се чувстват по-оптимистично настроени към ситуацията на пазара, докато само 1% от фирмите са по-песимистично настроени. Това показва проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Позитивният баланс от 68% е най-високият, откакто е започнало провеждането на това проучване през 1989 г. Изследването е както на база фирми, които са отчели повишение, така и на тези, които са отчели понижение в приходите си.

Резултатите показват също, че 46% от компаниите във финансовия сектор са отчели по-голям обем бизнес дейност, най-добрият резултат от юни 2007 г. Увеличеният обем на дейността компенсира рязкото покачване на общите разходи за постигане на по-голяма печалба през петото поредно тримесечие.

През следващото тримесечие се очаква ръст както в обема на дейността, така и в приходите на фирмите от финансовия сектор. Голяма увереност вдъхва и нарастването на броя на персонала. Проучването показва, че темпа на нарастване на заетостта е най-големият от 2007 насам. Прогнозите за 2014 г. са, че безработицата ще намалява още повече.

Очаква се работните места в сектора да нараснат с 15 000, достигайки 1,16 млн. Това е само 52 000 по-малко от края на 2008 г., когато започна финансовата криза. „Нещата започват да изглеждат много по-добре само след 5 години нестабилост“, казва представител на CBI. Забелязва се и тенденция фирмите да са по-малко загрижени за търсенето на пазара и влиянието на новите регулации в сектора. Вместо това повече внимание се обръща на недостига на квалифицирани кадри и нарастващата конкуренция.

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...