Фирми влагат до 50% вода в месни продукти, с което заблуждават потребителите в грамажа. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Процесът в бранша се нарича тумблиране, при който в продуктите се инжектират вода и солеви разтвори. Солевите разтвори не са полезни за здравето, каза министърът. Има случаи, при които от 1.5 кг пиле, близо половин кг е вода и соли.
"Започваме масови проверки и отнемане на лицензи на всички нарушители", допълни още Найденов. Освен това Българската агенция по безопасност на храните работи по създаването на черен списък на некоректните производители и преработватели на храни, съобщиха от МЗХ. В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство. Вече има затворени хлебарници и преработвателни предприятия.