Фонд за дялово инвестиране купи "Евроком" и "КейбълТел"

29.10.2009 | 16:03
по статията работи:
Общата стойност на двете транзакции възлиза на над 200 млн. евро. EQT V възнамерява да слее двете дружества.
Фонд за дялово инвестиране купи "Евроком" и "КейбълТел"

Европейският фонд за дялово инвестиране EQT V придобива двата най-големи кабелни оператора в България - "Евроком" и "КейбълТел", стана ясно днес.

EQT V придобива 100% от "Евроком" от регистрираното в САЩ дружество за дялово инвестиране - "Варбург Пинкус".

Едновременно с това, EQT V придобива 70% от "КейбълТел" от Джин Филипс. Другият акционер в "КейбълТел" - Рон Финли, ще остане миноритарен акционер, като прехвърли своите 30% в новосъздадената компания. Той ще инвестира и допълнителен капитал в дружеството.

Общата стойност на двете транзакции възлиза на над 200 милиона евро.

EQT V възнамерява да слее двете дружества, да инвестира в новосъздадената компания заедно с настоящия акционер в "КейбълТел" Рон Финли, с което да се опита да създаде нов лидер на българския пазар за цифрова телевизия и широколентов Интернет.

Виждаме голям потенциал в българския пазар, тъй като и цифровата телевизия, и широколентовият Интернет навлизат много бързо. С нашия сериозен международен, опит в тази област вярваме, че като работим заедно с новосъздадената компания и ръководството й, ще стимулираме растежа и техническото обновяване на този сектор в България, който към момента е фрагментиран, каза Пьотр Чапски, управляващ съдружник в EQT Partners за Източна Европа и съветник на фондовете EQT.

Според EQT V новосъздадената компания ще бъде безспорен лидер на пазара в България и Македония, с годишни приходи от приблизително 70 милиона евро и близо 0.5 милиона абонати.

Българският пазар на кабелна телевизия е конкурентен и фрагментиран, но степента на проникване на цифровата телевизия и широколентовия Интернет като цяло е по-ниска от тази за Европейския съюз, заявяват от фонда за дялово инвестиране. Заедно с ръководството на новосъздадената компания и другите акционери, EQT възнамерява да ускори прехода към цифрова телевизия, широколентов Интернет и телефонни услуги.

За да се ускори развитието на новосъздадената компания и на пазара като цяло, са необходими инвестиции в мрежите и в начина на управление. С помощта и финансовата подкрепа на EQT и техния задълбочен опит в сектора, ще бъдем в изключително добра позиция за развитие. За клиентите на Евроком и КейбълТел това означава нови и привлекателни услуги на конкурентни цени и първокласна грижа за потребителя, каза Ищван Полони, главен изпълнителен директор на "Евроком", който поема длъжността главен изпълнителен директор на новосъздадената компания.

Поне два месеца след обявяването на сливането, двете компании "Евроком" и "КейбълТел" ще продължат да съществуват като отделни пазарни структури. Услугите и обслужването, предлагани в момента, ще останат непроменени през този период. Интегрирането на двете компании и начинът, по който то ще се отрази на потребителите по отношение на нови продукти и услуги, ще бъде допълнително обявено.

Сливането на двете компании с един мажоритарен акционер е одобрено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

ING Bank работи по сделката като финансов консултант на EQT.

Сделките бележат първата и втората инвестиция на EQT в Източна Европа. Тъй  като регионът е от приоритетно значение за фонда, се обслужва от офис, който отвори врати през 2008 г. във Варшава, обясняват от EQT V.

Докато глобалната рецесия забави дейността на целия частно-инвестиционен сектор, ние продължаваме да виждаме интересни и привлекателни възможности в икономиката на Източна Европа. Тези инвестиции се очаква да бъдат първите в поредица от инвестиции през идните години, допълни Пьотр Чапски.

Инвестиционните фондове EQT имат натрупан опит в подпомагане растежа и увеличаване стойността на над 70 компании, в които са инвестирали през последните 14 години. EQT са развили шведските кабелни оператори StjärnTV и Com Hem като ги превръщат във водещи местни доставчици на услугата "трипъл плей", която включва цифрова телевизия, широколентов Интернет и телефония. Понастоящем EQT V притежава германския кабелен оператор Kabel BW, който бележи значителен растеж и успешно развива услугата трипъл плей в Германия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...