Франция прие закона за арменския геноцид. Турция реагира моментално*

22.12.2011 | 16:20
по статията работи:
Анкара отзова посланика си в Париж. Междувременно Армения изказва благодарности
Франция прие закона за арменския геноцид. Турция реагира моментално*

*Информацията е допълнена в 16.30 ч.

Депутатите от френското Национално събрание одобриха днес предложението за закон, който предвижда наказание за отричане на геноцидите. Това включва и избиването на арменци през 1915 г. в Турция. Решението е прието въпреки заплахите и възмущението от страна на Анкара, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По време на гласуването пред сградата на парламента се бяха събрали хиляди хора, които протестираха срещу приемането на закона. Документът бе одобрен с много голямо мнозинство от присъстващите депутати. Само около шестима души гласуваха "против".

На решението на френския парламент Турция реагира мигновенно. Страната отзовава посланика си от Париж в знак на протест срещу закона, забраняващ отричането на арменския геноц, предаде Агенция "Фокус".

Посланикът ще напусне Франция в петък. Очаква се турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да обяви и други мерки в отговор на вота във френския парламент, отбелязват от посолството.

Законът предвижда затвор до една година и глоба от 45 хил. евро за всеки, който отрича публично официално признат геноцид. В момента Франция признава два геноцида – избиването на евреите по време на Втората световна война и това на арменците през 1915-1916. Досега обаче предвиждаше наказателна отговорност само при първия случай.

Същевременно Армения официално благодари на Франция за приемането на закона.

"Франция доказа, че най-важни от всичко са правата на човека", заяви арменският външен министър Едуард Налбандян. Той посочи, че Париж е потвърдил, че няма законово изключение за престъпленията срещу човечеството и тяхното отричане подлежи на осъждане.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...