Харта за модерно образование приеха частните висши училища

28.12.2009 | 11:52
по статията работи:
Документът ще бъде връчен на ресорния министър Сергей Игнатов
Харта за модерно образование приеха частните висши училища

Харта за социално отговорно партньорство и модернизация на висшето образование у нас приеха членовете на Асоциацията на частните висши училища. Официалният документ е гласуван на заседание на Общото събрание на неправителствената организация и подкрепен от Студентските съвети на частните университети и колежи, двата големи синдиката, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Съюза за стопанска инициатива и работодателски съюзи.

Членовете на АИКБ си поставят за цел да съдействат и за налагане на нов модел на преподавателска и студентска мобилност, основан на взаимното признаване на образователните кредити и критерии за присъждане на научни степени и звания по международните стандарти.

Мобилността е ключово понятие за модерното висше образование, затова ще се опитаме още от втория семестър на тази академична година да осъществим трасфер не само на знания, но и на стажове и практики за нашите студенти, обясни проф. д-р Анна Недялкова, председател на Асоциацията и ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Тя добави: Имаме амбицията да създадем и обща база данни за екперти-преподаватели в различни професионални направления, за да улесним процеса на избор на атестационни журита за собствената хабилитация на научните кадри във висшите училища.

Асоциацията на частните висши училища в България, която обединява 10-те най-големи частни легитимни университети и колежи, застава зад приетия на първо четене в парламента Закон за развитие на академичния състав. Апелираме за повече отвореност към света, европейска ориентация на българското образование и прилагане на единни международни стандарти за качество на образователния и научен продукт, подчертаха членовете на организацията. Те са категорични, че идеята на министър Сергей Игнатов за отпадане на централизирано присъждане на научни степени и звания не само ще реформира образователната система, но ще предостави на висшите училища и нови възможности, повече отговорности и академична автономност.

На Общото си събрание, членовете на Асоциацията решиха още да се включат активно с предложения за изработване и на изцяло нов закон за висшето образование. Наложително е въвеждане на общи критерии както за признаване на научните степени и звания, така и за акредитацията и рейтинга на висшите училища, апелират от неправителствената организация. Според проф. Недялкова, за първи път у нас големите държавни и частни университети и колежи застават на едно мнение, че образованието в България има нужда от реформаторски проекти и нови закони.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 06.11   1315 г. – Данте Алигиери (на портрета) е осъден на доживотно изгнание от Флоренция, а ако се върне е заплашен от изгаряне на клада. 1521 г. – Фернандо Магелан...