Хасан Адемов: До юли трябва да е готов законът за хората с увреждания

22.06.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Ползващи социални услуги в общността към март са общо 20 970, от които личен асистент - 12 217, социален асистент - 2339, и домашен помощник - 6367, информира той
Хасан Адемов: До юли трябва да е готов законът за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Индивидуалната оценка на база потребности е ключът към решаването на проблема на хората с увреждания, казва председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика и депутат от ДПС Хасан Адемов в интервю за вестник "24 часа".

По думите му оценката трябва да е направена от мултидисциплинарен екип, в който влизат различни специалисти. Той подчерта, че социалната оценка трябва да дава възможност не за привилегии, а за подкрепа за интеграция според принципите на Конвенцията на ООН за интеграция на хората с увреждания. Не на последно място - и за да могат родителите да работят.

"Твърди се, че парите за хората с увреждания са увеличени с 81 млн. лв., като 68 млн. от тях са за асистентски услуги, но те са за продължаване на проектите от 2017 г. по линия на оперативна програма "Човешки ресурси". Нищо допълнително не е дадено за хората с увреждания с изключение на 13 млн. лв. за интеграционните добавки, които са на базата на увеличението на гарантирания минимален доход до 75 лв.", казва Адемов.

Ползващи социални услуги в общността към март са общо 20 970, от които личен асистент - 12 217, социален асистент - 2339, и домашен помощник - 6367, информира той. Чрез бюджета на социалното министерство по програма "Интеграция на хората с увреждания" за 2018 г. с 68.4 млн. лв. се оказва подкрепа на над 23 400 лица с увреждания и лица над 65 години, които са в невъзможност за самообслужване, чрез почасово назначаване на близо 16 600 лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници.

Законът за хората с увреждания трябва да е готов до края на юли, съобщи Адемов, а другият закон, по който се работи - за социалните услуги, е с краен срок до октомври. "В рамките на тази матрица трябва да се позиционира и идеята за личната помощ", казва той.

"Цялата тази дискусия и протестният заряд възникнаха, когато стартираха промените в Медицинска експертиза и експертизата на работоспособността. Тези концепции срещнаха отпор от всички заинтересовани страни, а премиерът бе принуден да призове двамата министри да ги оттеглят до намиране на съгласие. Без тях обаче трудно може да се върви към решаването на проблема, защото основното, което искат хората с увреждания, е да имат възможности за интеграция при съхранено компенсиране на увреждането с инвалидна пенсия. Трябва ясно да се каже, че няма да се отнема инвалидната пенсия, а доходи от труд ще са допълващи", заявява Адемов.

"Дълбоко уважавам усилията на омбудсмана Мая Манолова да пише закони по всички проблеми, но когато говорим за хората с увреждания и социалната политика, като цяло трябва да имаме по-мащабен поглед и да бъдем запознати с проблемите на хората и възможностите за тяхното решаване", отбелязва той.

По думите му фалшиви решения на ТЕЛК няма. "Експертните решения са на базата на медицински документи. Ако има такива с невярно съдържание, има състав от Наказателния кодекс. Така че ако някой има такава информация, може да я предостави на съответните органи", казва Адемов.

"Експертното решение на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) е универсалният ключ, който отваря вратите за подкрепа по над 40 закона. За да може да се осъществят реална превенция и контрол, трябва да има онлайн връзка между ТЕЛК, НЕЛК, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за социално подпомагане (АСП), общините и лечебните заведения", смята председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Според него решението на Върховния административен съд, че тези интеграционни добавки трябва да са според нуждите, а не според гарантирания минимален доход, е още един аргумент, че политиката и подкрепата за хората с увреждане трябва да бъдат с променена философия.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...