Хилари Клинтън пристигна на посещение у нас

05.02.2012 | 12:40
по статията работи: Лили Бончева
Държавният секретар на САЩ ще проведе срещи с президента и с министър-председателя
Хилари Клинтън пристигна на посещение у нас

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна на посещение у нас по покана на министъра на външните работи Николай Младенов.

Самолетът на Клинтън кацна на летище София със закъснение от около половин час заради лошите метеорологични условия.

Визитата й в София ще продължи няколко часа.

Американският държавен секретар ще се срещне с президента Росен Плевнелиев. По-късно Хилари Клинтън ще има среща и с премиера Бойко Борисов. В разговорите, които ще се състоят в сградата на Министерския съвет, от българска страна ще участват и вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

Подробности за всички срещи на държавния секретар на САЩ четете тук.

Политиката няма да е единственото нещо, за което ще става дума по време на визитата на бившата първа дама на САЩ. Темите, които ще се обсъждат между държавниците, са много и разнообразни и ще са интересни на по-широк кръг от хора, а не само за тези, които се занимават с политика, обясни в петък говорителят на външно министерство Весела Чернева.

Политиците ще разговарят относно признаването на трудовия стаж на българи, които са работили в САЩ,  визите за пътуване, образователни обмени и сътрудничество между висшите учебни заведения, както и подобряване на бизнес отношенията ни със САЩ.

По въпросите за енергийната сигурност ще се обсъдят проектът "Набуко", целият комплекс на южния коридор и това, което страната ни планира като елементи на свързаност с европейската газова система. Ще стане дума и за ядрена енергетика и по-конкретно за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Цялата тема за енергийната сигурност ще бъде детайлно обсъдена, включително и въпросите за шистовия газ. Припомняме ви, че на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или чрез сходни техники. Миналата седмица пък стана ясно, че мораториумът най-вероятно ще бъде променен, а мотивите за нейното налагане - преразгледани.

Ще се обсъжда и запазването на ангажимента към съхраняване на американското участие в съвместните ни съоръжения – военните бази. "Ние очакваме те да продължат да се използват в същия мащаб и Българската армия да продължи да тренира, да се модернизира и да подготвя части за наши мисии в чужбина", каза Чернева. Освен за нас базите са важни и в регионален контекст, тъй като имаме двустранни споразумения със страни като Израел за тези съоръжения.

По отношения на регионалните въпроси ще бъдат обсъдени Западните Балкани с акцент Босна и Херцеговина. Причината е, че през април 2010 година в естонската столица Талин, по време на срещата между външните министри на НАТО, българският външен министър и държавният секретар на САЩ са били сред най-отявлените защитници за даването на план за членство на Босна в НАТО

След срещата, около 14 часа, е предвидена кратка пресконференция на премиера Борисов и на държавния секретар Клинтън.

В рамките на посещението си Хилари Клинтън ще се срещне и с представители на неправителствени организации в посолството на САЩ.

1050 полицаи ще се грижат за охраната на обществения ред при днешното посещение на Хилъри Клинтън, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във връзка с визитата в София се въвеждат промени в движението и престоя на автомобили. В района на Министерския съвет ще се ограничи свободното преминаване на гражданите - ще бъдат пропускани само тези, които живеят в района, при показване на лична карта.

От столичната полиция уточняват, че Боянската църква ще приема граждани до 15.00 часа.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...