Хиляди служители на румънската финансова администрация протестират в цялата страна

14.10.2010 | 15:26
по статията работи:
Служителите спряха работа в знак на протест срещу премахването на надбавките към заплатите
Хиляди служители на румънската финансова администрация протестират в цялата страна

Хиляди служители на финансовата администрация,  трезорите, пенсионните каси, дирекциите по трудовата заетост и  здравноосигурителните каси в Румъния спряха работа днес в знак  на солидарност със служителите на министерството на финансовото  министерство, които протестират от вчера, предаде Медиафакс, цитирана от БТА.

Вчера служителите на румънското финансово министерство и  в други финансови институции спряха спонтанно работа в знак на  протест срещу премахването на надбавките към заплатите, които  вече бяха намалени с 25 процента.

Румънското правителство реши през юли да намали с 25 процента заплатите в бюджетната сфера и да увеличи ДДС, за да  задържи бюджетния дефицит на 6,8 на сто от Брутния вътрешен  продукт, както бе договорено с Международния валутен фонд и  други международни институции, от които Румъния взе миналата  година заем в размер на около 20 милиарда евро.

Синдикални лидери и представители на служителите  започнаха втори кръг преговори с министъра  на финансите Георге  Яломицяну и представители на министерството.

"Не знам за какво има да преговаряме. Искаме да получим  парите, които ни се полагат, надбавките за последните два  месеца, и тогава ще спрем протестите", заявиха представители на  протестиращите. 

Министър Яломицяну заяви, че протестът е незаконен и че  хората, които участват в него, ще си понесат последствията,  тоест няма да получат заплащане за часовете, в които не са  работили, съобщи електронното издание на вестник "Евениментул зилей".

Някои синдикални конфедерации, включително тези в  образователния сектор, заявиха, че подкрепят протестиращите  служители на финансовите служби и предупредиха, че заради дълго  насъбиралото се недоволство ще последват вълна от протести в  цялата страна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...