Холандският трудов пазар остава затворен за българи до 2014 г.

30.10.2012 | 09:12
по статията работи: Петър Чернев
Ограничението беше разписано в споразумението за коалиционно правителство на Холандия
Холандският трудов пазар остава затворен за българи до 2014 г.

Холандия предвижда запазване на ограниченията на трудовия пазара за българи и румънци до 2014 г. Това е една от точките, по които са се договорили холандските либерали и лейбъристи в рамките на споразумението им за коалиционно правителство. Информацията съобщи агенция Медиафакс, позовавайки се на сайта DutchNews.nl.

Споразумението, чието съдържание още не разкрито официално, предвижда в частта относно на имиграцията и интеграцията вдигане на ограниченията на пазара на труда за румънци и българи през 2014 г.

В документа е записано още изискване имигрантите да са живели седем години в Холандия (в сравнение с пет досега), за да получат гражданство и право на гласуване в местните избори, изключване на имигрантите от социалното подпомагане през първите седем години от престоя им и др.

Припомняме ви, че през месец април миналата година Швейцария реши да засили ограниченията за достъп на работници от България и Румъния до трудовия си пазар. По-рано същата седмица подобни мерки обяви и Холандия. Министърът на труда и социалната политика Младенов е убеден, че не трябва да има дискриминация за българските работници.

Това, че мерките за ограничен достъп на работници до пазара на труда в Швейцария и Холандия ще засегнат само двете най-нови страни членки на Евросъюза - България и Румъния, не се понрави никак на министъра, припомня БНТ.

След последните промени от 2011 г., за да наемат българи или румънци, холандските работодатели трябва да докажат, че за въпросното работно място няма подходящ кандидат в останалите държави от ЕС и след това да получат разрешение от службата по заетосттта  да вземат граждани от България и Румъния.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...