Хората губят доверието си в икономиката

05.02.2010 | 11:05
по статията работи:
Песимизмът сред хората в градовете се засилва. Безработицата ще продължи да се увеличава, сочат очакванията на хората
Хората губят доверието си в икономиката

През януари 2010 г. общият показател "доверие на потребителите" се понижава с 0.8 пункта спрямо равнището си от октомври 2009 г., което се дължи главно на намаленото доверие сред населението в градовете. Наблюдението през януари регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с изразените мнения преди три месеца, става ясно от публикувани днес данни на Националния статистически институт.

Мненията на потребителите за настоящото развитие на общата икономическа ситуация в страната, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са влошени, като балансовите показатели намаляват спрямо предходното  наблюдение (октомври 2009 г.) съответно с 3.5 и 1.3 пункта. За разлика от населението в градовете, при което балансовите стойности падат съответно с 6.4 и 2.4 пункта, при населението в селата има известно подобряване на оценките и прогнозите за икономическата конюнктура.

Анкетата регистрира понижени оценки на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца. През януари 2010 г. балансът на мненията за настоящото състояние на бюджета на домакинствата се влошава при населението в селата (с 6.0 пункта), а при населението в градовете има слабо повишение (с 1.1 пункта).

Настоящата икономическа ситуация в страната е оценена като по-неблагоприятна за спестяване в сравнение с изразените мнения преди три месеца и се прогнозира, че тя няма да се подобри през следващите дванадесет месеца. Потребителите продължават да считат, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани преди три месеца. По-висока инфлация обаче се очаква през следващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата предвижданията са, че тя ще продължи да се увеличава.

Спрямо мненията на потребителите, изразени през октомври 2009 г., последната анкета отчита и по-песимистична обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети за дълготрайна употреба, като се регистрира и слабо понижение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца. По-ниски са също балансовите показатели, свързани с намеренията за „покупка на кола", „покупка или построяване на жилище (вила)" и намеренията за "разходи за подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...