Хърватите казаха "да" на членството в ЕС

23.01.2012 | 13:46
по статията работи: Петър Чернев
Очаква се страната да стане член на Обшността през месец юни догодина
Хърватите казаха "да" на членството в ЕС
Снимка: Sxc.hu

66% от избирателите в Хърватия са гласували в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз на референдума вчера, предадоха световните агенции. Държавната избирателна комисия съобщи този резултат след
преброяване на почти всички бюлетини.

Във вота са участвали около 42% от имащите право на глас граждани, което показва слабия интерес на хърватите към въпроса за присъединяването на страната към ЕС през 2013 г. За това информира БТА, позовавайки се на информация на Асошиейтед прес.

Присъединяването на бившата югославска държава трябва да получи "зелена светлина" в парламентите на Хърватия и на всички 27 страни членки на ЕС. При благоприятен изход от ратификационната процедура страната  ще се присъедини към Общността на 1 юли 2013 г.

Хърватия гласува вчера за присъединяване към ЕС идната  година, превъзмогвайки тревогите от икономическите брожения в блока и опасенията, че еврочленството ще компрометира трудно извоювания й суверенитет, предаде Reuters.

"Това е исторически момент и може да стане повратна точка в нашата история", заяви пред журналисти премиерът Зоран Миланович.

Междувременно приветствията не закъсняха:

Президентът на Сърбия Борис Тадич поздрави гражданите на Хърватия, които на референдум вчера подкрепиха членството на своята страна в ЕС. Той оцени, че те са взели добро решение за бъдещето на своите деца, съобщава вестник "Политика".

"Честитя на всички граждани за решението Хърватия да влезе в ЕС.Това е решение от огромно значение за бъдещето на Хърватия, но и позитивен сигнал за целия ни регион. Влизането на Хърватия  в ЕС отваря по-голяма възможност за интеграцията на Сърбия и други страни от Западните Балкани в общността на равноправни европейски народи". Това се казва в честитката н Тадич, изпратена на президента на Хърватия Иво Йосипович и премиера Зоран Миланович.

Европейският съюз приветства хърватския вот в подкрепа на членството в съюза, съобщи Асошиейтед прес. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви днес, че е доволна от резултатите от вчерашния референдум.

По-рано президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заявиха в съвместно изявление, че членството в ЕС ще отвори нови възможности за Хърватия и ще осигури стабилност и просперитет. Бившата югославка република ще стане 28-ата членка на ЕС през юли 2013 г., след като всички страни от съюза ратифицират договора за  присъединяване.

"България ще предприеме възможно най-скоро стъпки за ратифициране на договора за присъединяване на Хърватия". Това каза премиерът на България Бойко Борисов по повод резултатите от референдума за членство на страната в ЕС, информира пресцентърът на МС. Той допълни:

"Вчера хърватските граждани дадоха своята подкрепа за това страната им да се присъедини към ЕС. Този положителен резултат от референдума е плод на усилията на хърватското общество и политическите лидери по пътя към Европа. Щастлив съм, че през 2013 г. нашето европейско семейство ще се увеличи до 28 държави, от които още една – от региона на Югоизточна Европа”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...