ЦИР: Икономиката ще отчете под 2% ръст за 2011 г.*

01.11.2011 | 11:00
по статията работи: Петър Чернев
В банковия сектор има натрупани проблеми. Според експертите ниските данъци вече не са достатъчен фактор за привличане на ПЧИ
ЦИР: Икономиката ще отчете под 2% ръст за 2011 г.*

*Информацията е допълнена в 14:00 часа

В резултат на данните за БВП до второто тримесечие и месечните данни до септември, очакванията ни за общия икономически растеж за третото тримесечие са 1-1.5%, а за годината - под 2%. Това прогнозират от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) в тримесечния си доклад "Икономиката на България, октомври 2011 г.", който беше представен днес. В документа се допълва, че се отчита тенденция за балансиране на структурата на растежа.

Председателят на Центъра Георги Прохаски коментира, че ако не настъпи значителна промяна, през следващата година икономиката на България ще нарасне с не повече от 2 до 2.5 на сто. (Припомняме ви, че според приетия вчера проект на бюджета е заложен ръст в размер на 2.9 на сто).

В краткосрочен план промишлеността ще продължава да играе ролята на мотор на растежа от гледна точка на отрасловата структура на икономиката. От страна на търсенето експертите очакват свиващият се принос на нетния износ на стоки и услуги да бъде подкрепен от трайно преустановяване спада на крайното потребление и свиване на спада на инвестициите.

Що се отнася до безработицата, очакванията са че към края на година тримесечната безработица (по наблюденията на Националния статистически институт) ще се задържи над 11%, а регистрираната месечна безработица ще бъде около 9.5%.

Заетите продължават да намаляват на годишна база (по данни от НСИ). През второто тримесечие спадът в броя им е 3.5% - толкова, колкото и за първото, т.е. наблюдаваната дотогава тенденция на забавяне на спада, започнала още през второто тримесечие на 2010 г., като че ли минава в задържане. Най-значително намаляване се отчита в строителството - 11 на сто и аграрния сектор - 4.1 на сто. В тези два сектора намаляване на броя на заетите отново се е засилило.

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) няма да достигнат официално очакваните 1.5 млрд. евро. Причините за този факт могат да бъдат търсени на няколко места: финансовите проблеми в глобален мащаб, забавящото се възстановяване на световната икономика и др. Сложната ситуация в Гърция, Италия и Испания също не спомага за увеличаването на притока на инвестиции отвън, допълват експертите.

Ниските данъци и евтиният труд вече не са достатъчно предимство на страната ни - особено при липсата на ясно очертани приоритети, лошо работеща съдебна система, непрекъснато променящо се законодателство, несигурност и непредвидимост на средата, тежка бюрокрация и неефективна администрация, влошаващо се образование, става ясно още от доклада.

Според експертите от Центъра за икономическо развитие корупцията у нас все още е висока и това представлява сериозна пречка за икономическото развитие на страната. Те се позовават на редица доклади и изследвания, сред които най-новия доклад за Глобалната конкурентоспособност 2011-2012 г. на Световния икономически форум. Той беше публикуван през септември и корупцията за пореден път беше посочена на първо място сред факторите, спъващи бизнеса.

В банковия сектор има натрупани проблеми. Това беше отчетено по време на днешното представяне на доклада. Причина за извода на ЦИР са темповете, с които се увеличава секторът „Финансови и застрахователни дейности". За кризисната 2009 година - двуцифрени стойности, а за 2010 година - едва 1.2 на сто. Данните са получени от НСИ, който от септември 2011 г. започна да публикува данни за периода между 2008 и 2010 г.

По отношение на финансовия сектор беше отчетено още, че свиването на лизинговия пазар продължава да се забавя и възлиза на 13.97% при 17.50% за първото тримесечие и 19.27% в края на 2010 г. Сключените нови договори за финансов лизинг са в размер на 286.9 млн. лв. и за второ поредно тримесечие отчитат годишен ръст като нивото им се доближава до това от второто тримесечие на 2009 г. Най-голям принос за положителното развитие на вземанията по нов бизнес има финансирането на покупки на машини и съоръжения, както и на автомобили - леки и товарни.

По повод заложените в бюджета за следващата година високи нива на усвояемост на европарите, експертите от ЦИР коментираха, че най-вероятно те ще бъдат постигнати в оперативни програми като "Транспорт", по които в момента се работи по големи инфраструктурни проекти. В същото време сериозни критики бяха отправени към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Тя е междинно звено на Оперативна програма "Конкурентоспособност". По този повод Прохаски коментира, че за последните 2 г. агенцията работи много по-лошо или дори изобщо не работи в сравнение с периода преди това. Той допълни, че дори средствата, които се отпускат за участието на български фирми по международни панаири, стоят почти неизползвани.

Пълния текст на представения днес доклад може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....