Царево и Малко Търново "на война" срещу директора на Парк "Странджа"

18.03.2009 | 14:57
по статията работи:
Стефан Златаров е виновен за неприемането на плана за управление на парка, смятат кметовете на общините
Царево и Малко Търново "на война" срещу директора на Парк "Странджа"

Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” получи допълнителна информация защо Държавната агенция по горите (ДАГ) е започнала проверка на Дирекцията на Природен парк "Странджа". Директорът на Природен парк "Странджа" инж. Стефан Златаров беше един тримата директори на природни паркове, за които в края на февруари се заговори, че ще бъдат уволнени.

Коалицията е получила по реда на Закона за достъп до обществена информация официално копие от писмата на кметовете на общините Малко Търново и Царево, които са депозирани на 19 януари 2009 г. в ДАГ.  В писмата кметът на Царево Петко Аранудов и зам.кметът на Малко Търново Катя Куюмджиева обвиняват директора на Природен парк Странджа в различни „грехове”, сред които най-фрапиращите са, че назначава служители в Дирекцията на парка, без да съгласува това с кметовете; служители на парка се занимават с политическа дейност, насочена срещу кмета; построени са няколко туристически заслона в държавния горския фонд, без да търси одобрението на кметовете, съобщиха от коалицията.

Според Петко Арнаудов и Катя Куюмджиева директорът е виновен за наводненията, за неприемането на плана за управление на парка, за неустойчивото развитие на туризма в общините и за неодобрените им проекти.

Действията на кметовете срещу Природен парк "Странджа" продължават и в момента. В началото на март кметът на община Малко Търново е поискал Дирекцията да заплаща общинска такса за информационните табели за туристите в общината. В началото на седмица общината е издала и актове, с които обявява построените от дирекцията туристически заслони за незаконни и подлежащи на премахване.

Представители на коалицията ще участват по покана на ДАГ на среща със заинтересованите страни за обсъждане на управлението на парка в Регионално управление по горите-Бургас от 13.00 ч в четвъртък, 19 март. На срещата не са поканени представители на Природния парк.

От коалицията „За да остане природа в България” припомнят настоятелно на кметовете на общините, че сред задълженията на всеки кмет е да познава основните закони в България и да контролира тяхното спазване, вместо да ги нарушава. Съгласно чл.6 на Конституцията никой не може да ограничава правата на гражданите на основание политическата им принадлежност - нито кметовете, нито директорите на парковете. Не е работа на кметовете да назначават служители в държавните администрации или по какъвто и да е било начин да кадруват там.

Природозащитниците разполагат с протоколите от експерните съвети на Министерство на околната среда и водите, в които е отразено как именно двете общини са единствените противници за приемане на плана за управление на парка. Природен парк Странджа без приет план вече шеста година след изработването му заради ескалиращите искания на двете общини за все повече площи за застрояване. Междувременно през 2008 г. Върховният административен съд постанови Министерство на околната среда и водите да приеме плана за управление, но това все още не е направено. Така министерството даде пореден “пример” как да не се изпълнява решение на българския съд.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...