Цветанов: Длъжността на президента е само протоколна

10.12.2012 | 09:26
по статията работи: Петя Бързилска
Оставката на Марковска е предотвратила процедура по импийчмът
Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
Снимка: iNews/Радила Радилова

"Не бих искал да коментирам това, което е казал президентът, защото длъжността на президента в България е само протоколна", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Докато в редица медии и част от политическата среда президентът беше обявен за „защитник на Конституцията” с акта си на осуетяване на встъпването в длъжност като конституционен съдия на Венета Марковска, пред bTV вътрешният министър коментира, че всъщност президентът Росен Плевнелиев е погазил Конституцията.

"Какво зависи от президента?", попита риторично Цветанов. "Нали разбирате, че ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка да започне процедура по импийчмът, както беше лансирано от опозицията. Венета Марковска с акта на напускане осуети всичко. Ако тя не се беше оттеглила, какво щеше да стане – импийчмънт", добави вътрешният министър.

Според Цветан Цветанов Марковска сама си тръгнала и именно така сложила край на проблема, от който по-нататък щяла още по-жестоко да се възползва опозицията.

По думите на министъра с акта си на напускане на Марковска всъщност е осуетила всичко това, което е можело да се развие впоследствие.

"В момента имаме нова процедура за Конституционен съд, където има входирани два официални сигнала, които са изпратени на компетентните контролни органи, ще има изслушване и след като приключи тази проверка – ще има гласуване", добави Цветанов.

Припомняме, че в края на ноември тази година Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Венета Марковска като зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) и съдия. По този начин тя напусна съдебната система,

Що се отнася до отношенията на ГЕРБ със СДС, то Цветанов определи двете партии като "близки".

По думите на вътрешния министър няма напрежение между него и държавния глава. "Президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв", коментира още Цветанов.

А по повод нарастващата престъпност, той бе категоричен, че "ние сме държава на абсурдите заради бавното тромаво правораздаване".

"Статистиката е, че битовата престъпност е най-разпространена и най-болезнена", коментира Цветанов. "Пусканите на свобода рецидивисти възприемат престъпленията като занаят. Те нямат трудови навици и като няма адекватна държава си извършват престъпленията в продължение на години”, добави той и даде за пример младеж от село Мечка, което на 24 години било с 10 условни присъди. Според министъра той трябва да бъде изваден от обществото за дълъг период от време.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...