Цветан Василев: България не трябва да е страната на Делян Пеевски

19.06.2014 | 09:25
по статията работи: econ.bg
Защо прокуратурата не се интересува кой държи 80% от "Булгартабак", пита банкерът
Цветан Василев: България не трябва да е страната на Делян Пеевски

"Ако България иска да прилича на европейска страна, тя не трябва да е страната на Делян Пеевски“. Това каза председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев пред bTV. 

Според него държавните поръчки се разпределят чрез канали на този човек и неговите „марионетки“ говорят от името на държавата. „Такива хора разпределят строителните обекти. Такъв човек е собственикът на "Водстрой" Иван Мерински", коментира банкерът.

По думите на банкера хората от бизнеса у нас се страхуват да кажат каква е реалната обстановка в страната през последната година именно по отношение на обществените поръчки. Той смята, че "политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях, и това е най-драматичното“.

"Формално Пеевски не е длъжник, но има набор на фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са номинални, т.е. техните собственици са скрити. Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние", допълни още Василев. 

Относно "Южен поток" Василев коментира: "Аз лично считам, че "Южен поток" е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на проекта в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”. Според него търгът за избор на изпълнител на газопровода е бил скандален и непрозрачен.

По неговите думи в момента се източват огромни средства от „Булгартабак“, които се насочват в сметки извън страната. Заедно с това Цветан Василев попита защо от прокуратурата не се интересуват кой е реалният собственик на 80 на сто от компанията.

"На 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и с неговото отстраняване и ще се тръгне по нормален път. Но уви - разбрах го в началото на годината, че това не е така."

С това банкерът потвърждава, че още през 2013 г. са започнали недоразуменията между двамата - "искане на подкупи за участие в търгове, злоупотребявайки, Василев иска това, Василев иска онова, Василев иска да бъде назначен този или онзи на този пост, и злоупотребяваше с името ми".

На въпрос за "Нова медийна група" Цветан Василев коментира, че медийните сделки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. “Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК "Родина", старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата".

Наред с това банкерът добави: "Но никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправя. Аз не знам къде е редакцията на тези вестници, кои са главните редактори. С тях е малко трудна комуникацията и на мен нещата винаги са ми представяни по друг начин. Нивото на списване не е достатъчно добро и не ги чета тези вестници".

Цветан Василев отрече твърдо да има поставени лица, като коментира, че „всеки проект е сам за себе си. За това, като се финансира даден проект, са важни целите на този проект“.

По отношение на кръга "Капитал” и дали той прави кампания срещу него, банкерът обясни, че има принципни различния с издателя Иво Прокопиев. "Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ "Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това", каза Цветан Василев.

За Николай Бареков банкерът каза: "Изявите на Николай Бареков показват, че не съм аз този, който го е създал като визия и физика".

Той разясни и, че при напускането на TV7 Николай Бареков е получил "един бонус", за да се развали договорът му. "Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си. Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков", твърди Цветан Василев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...