Цената на зеления ток пада с до 63% през юли

14.06.2014 | 10:00
по статията работи: Мария Стоянова
ДКЕВР предлага поскъпване с 0,27% на електричеството от биомаса
Цената на зеления ток пада с до 63% през юли

Токът от фотоволтаици, вятърни и водни централи да поевтинее до 63%. Това предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Най-голямото намаление е за електроенергията от малки покривни фотоволтаици с мощност до 5 киловата. Цената на тока от вятърни централи пада с 22,73%. Поевтиняване има и за малки и микро водни централи. Средното намаление при тях е около 2,3%, като повече са орязани цените на микровецовете - до 4,55%. Регулаторът предлага поскъпване с 0,27% на електричеството от биомаса.

"Предложените от ДКЕВР цени нарушават българското и европейското законодателство, защото отменят преференцията за зеления ток", коментира Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя посочи, че цената, на която НЕК продава ток на електроразпределителните дружества, ще стане по-висока от тази, по която се изкупува токът от фотоволтаиците, предаде „Труд“.

В България около 11% от електроенергията се произвежда от фотоволтаици, а около 7 на сто идва от ветроцентрали. Делът на микровецовете е около 4%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...