Цената на златото се срина до едномесечно дъно

14.09.2015 | 13:15
по статията работи: Георги Кусеров
За трета поредна седмица ценният метал отбелязва спад
Цената на златото се срина до едномесечно дъно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Фючърсите на златото стигнаха до най-ниското си ниво от месец насам в понеделник (14 септември) на фона на опасенията, че Федералния резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши лихвите за първи път от почти десетилетие, съобщава Financial Express.

Златото с доставка през месец декември 2015 г. на платформата Comex на борсата в Ню Йорк поевтиня с 6 долара за тройунция, което се равнява на 0,54%, за да достигнат до 1 103,30 долара за тройунция. По-рано през деня стойността на ценния метал се срина до 1 097,70 долара, което е най-ниската му цена от 1 август насам.

През миналата седмица суровината отбеляза спад в цената си с 16,30 долара или 1,53%. Така се наблюдава третата поредна седмица на спадове, след като инвеститорите продължават да се опасяват, че ФЕД ще повиши лихвите на срещата си, която ще се състои на 16 и 17 септември.

Според някои търговци, ФЕД ще отложи повишаването на лихвените проценти през този месец, защото са загрижени за волатилността на пазарите, повлияни негативно от наблюдаващото се забавяне в икономиката на Китай.

Ако лихвените проценти се повишат, цената на златото най-вероятно отново ще продължи да се понижава, защото ценният метал трудно се конкурира с активите, които носят доходност, когато лихвите се повишават.

Анализаторът на „Ройтерс“ Уанг Тао заяви, че преди срещата на ФЕД цената на златото ще се движи около нивото от 1 099 долара за тройунция. Той също допълни, че има вероятност ценният метал дори да се търгува под тази стойност.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...