Цената на петрола се покачва в очакване на ход от страна на ОПЕК

09.03.2009 | 10:07
по статията работи: econ.bg
На 15 март петролният картел ще обсъди квотите за добив на суровината. Прогнозите за намаляване на добива създадоха напрежение на петролните пазари
Цената на петрола се покачва в очакване на ход от страна на ОПЕК

Цената на петрола може да надмине границата от 50 долара за барел след като ОПЕК намали добива на суровината, предполагат анализаторите. На 15 март представителите на организацията ще обсъдят квотите по време на редовната си среща в австрийската столица Виена. Тези прогнози доведоха до напрежение на петролните пазари и цената на черното злато тръгна нагоре.

В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк априлските контракти на лекия суров петрол се търгуваха за 46,76 долара за барел. На 6 март контрактите поскъпнаха с 4,4% до цена 45,52 долара за барел.

В петък министерството на труда в САЩ публикува доклада си за безработицата в страната. Данните за сериозен ръст на броя на безработните накара повечето инвеститори да се отдръпнат от долара и ниската му стойност отново направи привлекателни петрола и останалите суровини. Очакванията са през тази седмица тенденцията за ръст на цените да се задържи.

За първи път от седмици насам цената на европейския тип Brent е по-ниска от тази на тексаския петрол. В сутрешната сесия на ICE в Лондон един барел петрол с доставка през април се търгува за 45,68 долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...