Цените в преработващата промишленост растат на годишна база

30.10.2012 | 11:45
по статията работи: Петър Чернев
Най-голям ръст е отчетен в производството на тютюневи изделия - с 8%
Цените в преработващата промишленост растат на годишна база

1. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2012 г. е с 0.3% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.8%, докато намаление е отчетено в добиваната промишленост - с 1.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%. Това става ясно от информацията на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.9%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2012 г. нараства с 6.6% в сравнение със същия месец на 2011 година. Увеличение на цените е отчетено в преработващата промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.5%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 3.3%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2011 г. е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 8%; производството на хранителни продукти - с 6.7%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.6%; производството на химични продукти - с 5.4%; производството на напитки - с 5.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.1%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.4%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.8%.

2. Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общият индекс на цените на производител през септември 2012 г. нараства с 0.9% спрямо предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.4%, а намаление - в добивната промишленост - с 2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

Общият индекс на цените на производител през септември 2012 г. се увеличава с 5.4% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е с 4.7% спрямо септември 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.8%, производството на хранителни продукти - с 6.4%, и при производството на тютюневи изделия - с 6.2%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 5.8%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.9%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 01.06   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...