Цените на имотите са се покачили с между 5 и 10% от началото на годината

12.03.2016 | 16:08
по статията работи: econ.bg
Сключените сделки са се увеличили с 12 на сто за първите три месеца на годината спрямо същия период на 2015 г.
Цените на имотите са се покачили с между 5 и 10% от началото на годината
Снимка: Thinkstock/Guliver

С над 12% са се увеличили сделките с недвижими имоти за първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Това заяви Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Според него съживяването на пазара се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените. Друга причина е свързана с драстичното намаление на лихвите по влоговете.

Владиков заяви пред БТА, че ръстът в изповяданите сделки е довел до покачване на цените, като в началото на година се забелязва увеличаването им в рамките на пет до десет процента.

„Все още не може да се говори, че появилият се напоследък интерес към покупка на зелено на жилища е трайно установена практика”, смята Владиков.

По думите му винаги трябва да се  внимава при подобна сделка, тъй като не трябва да се забравя негативния опит с пирамидите от преди години. Той посъветва фирмата, изпълнител на строителния обект, да бъде проучена много внимателно – какъв опит има, дали е регистрирана в Камарата на строителите в България, в Агенцията по вписванията, дали фирмата има офис и не на последно място - да се информираме за финансово-счетоводното й състояние.

„Съветвам хората няколко пъти да посещават обекта, за да придобият впечатления от организацията на строителните дейности, да се проверят строителните книжа”, коментира експертът.

Владиков заяви още, че на трета, четвърта и пета линия в планинските и морски курорти, предимно в Слънчев бряг, Равда, могат да се намерят имоти на цени от 10 – 15 000 евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите подобни имотни тежести и с презастрояването в курортите, допълва bTV.

Той бе категоричен, че ръст на продажбите при ваканционните имоти може да се отчете само при луксозния сегмент, на места на първа линия на морето или близо до пистите. Масовите ваканционни имоти не се радват на този резултат, посочи експертът.

„Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната доведе до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за пет - шест хиляди лева”, каза още Владиков.

По принцип, след отлива на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата от преди четири - пет години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...