Цените на недвижимите имоти са паднали средно с 30% през 2009 г.

28.12.2009 | 13:10
по статията работи:
Възможно е през първите 3-4 месеца на 2010 г. да се отбележи допълнителен спад на пазара на жилища. Чужденците продават имотите си, закупени у нас
Цените на недвижимите имоти са паднали средно с 30% през 2009 г.
Кризата свали цените на недвижимите имоти с 30%

Средно с 30% за страната е спадът на цените на недвижими имоти през 2009 г. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

Годината е една от най-трудните за сектора недвижими имоти, тъй като кризата най-сериозно засегна именно новото строителство и търговията с недвижима собственост. Сериозно се ограничи броят на сделките, намали се пазарната активност.

Основното, което определя 2009 г., е, че предлагането надвишава значително търсенето и беше логично цените да вървят надолу. От септември месец започна да се налага и тенденцията за задържане спада на цените и леко увеличение в активността на пазара. Регистрира се повишение на сключените сделки между 15-20% в сравнение с предходното тримесечие, което дава известна доза оптимизъм за това, че пазарът е достигнал едни определени ценови нива, които ще се задържат, каза Лъчезар Искров.

По думите му имотите с добро местоположение, с добри параметри и добро качество на строителство задържат своите цени. Дори развитието да е негативно за останалите имоти, при тях дори може да се очаква известно повишение още в началото на следващата година. Причината е, че предлагането е в пъти по-малко от търсенето. И там броят на сделките не е много висок, но основната причина за това е липсата или отсъствието на свободни финансови средства. При намаления обем на сделките за продажба се е увеличило предлагането на имоти под наем.

Предлагането за пръв път през 2009 г. е може би 2.5-3 пъти по-високо от търсенето.
Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" положителният ефект от кризата е, че е отстранила от пазара случайните играчи.

Проблемът в кризата е за тези, които професионално се занимават с тази дейност, които са инвестирали в обучение на персонала, в изграждането на мрежа от офиси - легално работещите фирми, които създават работни места и се опитват да наложат друг имидж на тази професия.

Очаква се допълнителен спад в жилищния сегмент. След средата на 2010 г. може да започне възстановяване

Възможно е през първите три-четири месеца на 2010 година да се отбележи допълнителен спад в жилищния сегмент между 5-10%, което ще зависи в голяма степен от качеството на съответните имоти, заяви Лъчезар Искров.

Може да се очаква един по-голям спад някъде от порядъка 20-25% на парцелите за строителство.

При очакваното активизиране на кредитната политика на банките е възможно след втората половина на годината да се усети по-значително нарастване на сделките с недвижими имоти.

Това, което със сигурност няма да се случи, е да се достигнат цените отпреди кризата и то за един доста по-дълъг период от порядъка на три-четири години минимум, каза Искров.

Реалистично е да се очаква, че при наличието на финансов ресурс, тоест с увеличаване на кредитирането както на големите потребители, така и на инвеститорите в строителството след втората половина на 2010 г. ще има и определен ръст в много малък процент на отделните типове имоти.

Хората, които разполагат с финансови средства или достъп до кредитен ресурс, имат възможност да купуват действително качествени имоти на добри цени. Ако става въпрос за предпочитания, действително хората, които разполагат с финансови средства, имат много голям избор, много голяма възможност да инвестират тези средства в нещо, което дългосрочно би им носило финансова изгода. Пазарната ситуация е такава, че дава възможност за добър избор и за сключване на сделки, определящо за това е релацията качество-цена, каза Искров.

50-60% спад при ваканционните имоти

50-60% е спадът на пазара на ваканционни имоти, каза още Лъчезар Искров. Според него това е тенденция, очертала се преди кризата заради проблемите със свръхзастрояването и лошата инфраструктура.

Доста по-ниската от обещаваната доходност от инвестиции в подобни имоти доведе до естествен отлив на чуждестранни инвеститори. Знаем, че основно тези имоти в периода 2005-2007 г. се реализираха на английския и ирландския пазар. Още от края на 2007 г. се усети оттегляне на този тип инвеститори, каза Искров.

Има ясна тенденция чужденците, закупили имоти у нас, да ги продават. Известна компенсация има на пазара във връзка с повишения интерес на инвеститори от Русия, но те са доста по-различни като профил. Техните предпочитания са за ексклузивни имоти на първа линия с много високо качество на строителство, с предлагане на редица допълнителни услуги. Според Искров най-трудно ще се възстанови този пазарен сегмент, там ще са необходими сериозни преоценки както на инвеститорите, така и сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти.

Има такива инвеститори, които са закупили имоти на значително по-високи цени и сега дори на половин цена не могат да ги реализират, тъй като търсенето е спаднало значително. Действително от този тип инвеститори се реализират загуби, но това е най-трудният пазар. Предлагането е много голямо, предлагат се цели хотели, комплекси. В много случаи именно желанието да се освободят от такъв тип имоти е една от причините цените да спадат така рязко, каза Лъчезар Искров.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...