Основните зеленчуци - доматите и крастваиците, поскъпват. Това сочат последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Така цената на доматите се е повишила с 1,1% до 1,82 лева за килограм. По-сериозно поскъпване е отчетено при крастваците. Те се търгуват с 8,1% по-скъпо на 1,46 лева за килограм. Картофите пък поскъпват с 1,9% до 0,53 лева за килограм. По-ниски са все пак цените на червените и зеленчите чушки, със съответно 0,7% до 1,51 лева и 2,7% до 1,10 лева за килограм
В същото време спад в цената започна да се наблюдава при част от плодовете – портокалите са с 0,6% поевтини и един килограм от тях струва средно 1,68 лева. Килограм банани пък върви на борсите с 0,4% по-евтино на 1,68 лева. Най-сериозно поевтиняване обаче има при лимоните – със 7,5% до 2,09 лева за килограм.
Сред основните продукти повишение на цените е отчетено и при част от месата. Килограм пилешки гърди се търгува с 0,9% по-скъпо на 8,01 лева. Малотрайните колбаси пък са поскъпнали с 1,9% до 4,83 лева за килограм. Ръст има и при каймата – 0,6% до 4,65 лева за килограм.
По-ниски през последната седмица са станали и цените на кашкавала „Витоша“ и краве сиренето, със съответно 0,6% до 10,77 лева за килограм и 1,1% до 5,57 лева.
В същото време олиото се търгува по 1,92 лева за литър, а брашното тип "500" поскъпва с 3, 7% до 0,85 лева за килограм.
Статистиката по градове показва, че най-скъпо е пилешкото месо в Русе, където цените започват от 4,57 лева за килограм, а най-евтино то е в Добрич и София . Там цените започват от съответно 3,30 лева и 3,32 лева. Кашкавалът „Витоша“ пък е най-скъп в Благоевград – 12,75 лева, а най-евтин – в Силистра – 8,25 лева за килограм.