Цените на плодовете и зеленчуците през май тръгнаха надолу след като през април се задържаха на високо ниво. Най-голямо поевтиняване в рамките на 48% има при зелените салати. Стойността на краставиците е с 40% по-малка, а на родните домати – с 11%. Вносните се продават с 25% по-евтино, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
От друга страна поскъпване има при лимоните – с над 25 на сто, при ябълките – с 14 на сто, както и при картофите – с 8 на сто.
На годишна база обаче при по-голямата част от цените на плодовете и зеленчуците има ръст. Най-голямо увеличение от около 40% има при доматите. Стойността на бананите и на лимоните е с около 13% по-висока.
Поевтиняване през май в сравнение със същия месец на миналата година има при картофите с 20 на сто и при репичките с 5 на сто.
При другите храни цените на млечните продукти падат. Така кравето сирене поевтинява с 4%, кашкавалът – с 3%, а маслото – 0,7%. Данните показват понижаване още на стойността на свинското и на пилешкото месо в рамките на 2-3 % и на местните произведения с около 2%.
На годишна база цената на сиренето е с 4,5 на сто надолу, на кашкавала – с 6 на сто, докато тази на маслото се повишава с 3,8 на сто.
През май 2015 г. за разлика от същия период на миналата година има поскъпване на свинското месо с 1,4 на сто. При пилешкото обаче е отчетено поевтиняване с 5 на сто.