Цените на производител са нараснали с 3,3% за една година

30.07.2012 | 11:29
по статията работи: Лили Бончева
Индексът, измерващ средното изменение на промишлените продукти у нас, леко се понижава спрямо миналия месец
Цените на производител са нараснали с 3,3% за една година
Снимка: Sxc.hu

 Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2012 г. е намалял с 0.8% спрямо равнището си от месец май. Това показват редовните месечни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.7%, и в преработващата промишленост - с 1.2%. В същото време цените в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените остават на равнището от предходния месец.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.1%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2012 г. нараства с 3.3% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 1.5%, в преработващата промишленост - с 2.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2011 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 8.0%, производството на тютюневи изделия - със 7.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.3%.

 

Индексът на цените на производител измерва средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...